Nutella ile İlgili Bilmedikleriniz

Nutella ile İlgili Bilmedikleriniz

Sahi, Nutella’yı bilmeyen var mı? Çikolata ve fındık karışımından oluşan ve 100 gramında tam 540 kalori bulunan bu enerji küpünün tatlıseverlerin rüyalarını süslediği bir gerçek. Ferrero şirketinin ürettiği bu ezme, 1964’ten beri — reklamcı ağzıyla — “raflarda” yerini alıyor. İşte Nutella ile ilgili bilmedikleriniz…

Hitler ve Nutellası

1. Nutella Bağımlılığının Sorumluları Napolyon ve Hitlerdir.

1806 yılnda, dünya hakimiyetini ele geçirmeyi kafasına koymuş olan Napolyon, İngiliz ticaretini durdurmaya çalışıyordu. Bu çabalarının sonucunda ciddi bir kıtasal ambargo yapmayı başardı. Bu da çikolata maliyetlerinin aniden yükselmesine ve Piedmontlu çikolatacıların zor durumda kalmasına sebep oldu. Turin’deki en becerikli çikolatacılar, ellerinde kalan çikolatayı arttırabilmek için, alabildiğince doğranmış fındık kullanmaya başladılar. Ortaya çıkan bu lezzetli mukadder ezme “giandua” olarak adlandırıldı.

Asırlar sonra, çikolata tekrar pahalandı ve az bulunması sebebiyle II. Dünya Savaşı boyunca Avrupa’da karne ile dağıtıldı. Pietro Ferrero isimli İtalyan pastacı 1946’da kurtuluşu fındıkta buldu Fındık kullanarak Gianduja hamurunu yaptı ve 1964’te “Nutella” adını verdi.

Kahvaltı Şampiyonu

2. Aslında Nutella Bir Kahvaltı Şampiyonu

Guinness Dünya Rekorları’na göre, Nutella’nın 2005’te almanya’daki 40. Yıldönümü kahvaltı kutlaması “En Uzun Kıtasal Kahvaltı” sıfatını kazandı. O gün 27,854 kişi Nutella’dan ibaret bir ziyafet için Gelsenkirchen’de toplanmıştı.

Kakaoğlu Nutella

3. Peynir Ekmek Gibi Satıldı

Dünya çapında her 2,5 saniyede bir Nutella kavanozu satılıyor. Amerika Birleşik Devletleri Nüfus İdaresi’ne göre her 8 saniyede bir insan doğuyor. Hesabı siz yapın.

Nutella Dünyası

4. Dünyanın Dört bir Yanına Yayıldı

İster Nutella bağımlısı olun, isterse tevazu sahibi bir tatlısever, Nutella tam 75 ülkede satışta. Bu ülkelerde bir yılda toplamda 1000 futbol sahasından daha fazla Nutella satılıyor.

Suçlu Nutella

5. Nutella – Suç İlişkisi

2013’te Almanya’da fındıklı çikolata manşetleri vardı. Hırsızlar park halindeki tırlardan toplam maliyeti 20,000 $’ı bulan 5,5 ton Nutella çalmışlardı. Birkaç hafta önce de Kolombiya Üniversitesinde “Nutella-gate” Skandalı ortaya çıkarıldı. Okulun yemek binalarından birinde, öğrencilerin haftada 45 kilo Nutella yedikleri iddia ediliyordu.

Dünya Nutella Günü

6. Dünya Nutella Günü Biraz Gelgit Yaşadı

İtalyalı iki blogger, 2007’de Nutella’ya olan sevgilerini bir üst seviyeye taşımaya karar verdiler ve dünya çapında bağımlılık yapan bu maddenin kutlanacağı bir gün planladılar. Bu yüzden her yıl Nutella yeme, Nutella tarifleri ve anıları paylaşma, Nutella fotoğraflarına bakma gibi türlü gariplikler yapma günü 5 Şubat olarak belirlendi. 2013’te Nutella imalatçısı Ferrero bir çırpıda Dünya Nutella Günü’nü iptal etmeye çalıştı. Ancak bu yıl, Nutella Günü kurucusu Sara Rosso‘nun teklifi üzerine Ferrero kararı askıya aldı.

Çocuklar Mutlu

7. Nutella’nın Namı Sürüle Sürüle Büyüdü

İtalyan marketleri, bir dilim ekmek ile gelen çocukların ekmeklerine ücret almadan Nutella sürmeye başlayınca, bir anda Nutella İtalya’da çok popüler hale geldi. Bu ilginçliğe “The Smearing” adı verildi. Korku filminin adını kullanmak potansiyeli ikiye katlarken, aynı zamanda başarılı bir pazarlama stratejisi görevi gördü. Hepimizin bağımlısı olmasına şaşmamalı.

Kaynak: Mental Floss

WoW

zamanının çoğunu hukuk fakültesinde geçiriyor.

Sevebilirsin...