Ertelemeyi Bırakmak İçin İki Dakika Kuralı
Yapman gereken işler için bir yapılacaklar listesi tut. Böylece yapman gerekenleri zihninde tutma zahmetinden ve unutma ihtimalinden kurtulmuş olacaksın. Listene bakarken, “Bunlardan hangisini iki dakikada halledebilirim?” sorusunu kendine sor. Önce bunları yaparak, zihnini rahatlat. Eğer araştırma yapman, önce bir başkasıyla görüşmen veya başka bir işi tamamlaman gerektiği için bu işi hemen yapamayacaksan, yapabileceğin zamanı belirle ve o an geldiğinde hazır ol.
İki Dakika Kuralı, kökenini meşhur GTD yönteminden alıyor: Eğer iki dakikadan kısa sürede yapman mümkünse, şimdi yap! (O anda yapacak başka daha önemli işin yoksa elbette.) Buffer Blogunda James Clear, bir kural daha tavsiye ediyor: Yeni bir alışkanlık edinmek istiyorsan, hedeflerini ikişer dakikalık dilimlere ayır. Böylece her bir dilimi ilk fırsatta kolayca halledebilirsin.
Hiç başlamadığımız bir işe girişmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Başladığımız ve zorlanmadan yaptığımız şeylerin ise alışkanlık haline gelmesi oldukça kolay. Üstelik bu kuralı, küçük hedeflerde kullanabileceğin gibi, büyük hedefler için de kullanabilirsin. Önemli olan, ulaştığın sonuç değil; sürekli olarak gerçekten bir şeyler yapıyor olmak.
Spora başladığını ve bir süre buna devam ettiğini düşünelim. Bir süre sonra, istediğin fit vücuda sahip olamasan bile; daha sportif, daha sağlıklı ve kesinlikle önceki haline göre daha iyi bir noktada olabileceksin. Dünyanın en başarılı sporcusu olmayı beklemediğine göre, bu kadarı da yetmez mi?
Bir uyarı: “İki dakikada hallolur” diye başladığımız işler üzerinde saatlerce çalıştığımız olabilir. Bu noktada, çalışma süresince dikkatli olmalı ve kendimizi işin akışına kaptırmamalıyız. Belirlediğimiz sürede bitmiyorsa, bırakmamız gerekiyor demektir. Yani gerçekten iki dakikada bitmediyse, “iki dakikalık bir iş” değildir. Yapılacaklar listemizde, ondan daha önemli şeyler olabilir.
Ne dersin, denemeye değer mi? Ne derler bilirsin: “Başlamak, bitirmenin yarısıdır.”