Kötü Bir Şoföre Dönüştüren 9 Şey

Kötü Bir Şoföre Dönüştüren 9 Şey

1 Şarkı Söylemek

Kötü Bir Şoföre Dönüştüren 9 ŞeyHemen her araç, temel radyo ekipmanları içeriyor. Ancak yolculuk sırasında müzik dinlemenin her yıl yüzlerce trafik kazasına sebep olduğu biliniyor. Radyo ile uğraşanların dikkatinin dağıldığını anlamak güç değil. Ancak yapılan araştırmalar, dinlenilen müzik türünün bile kaza ihtimalini etkilediğini gösteriyor: Yüksek tempolu müzikleri dinlerken kırmızı ışıkta geçme oranının anlamlı derecede arttığı tespit edilmiş. Bunların da ötesinde şarkılara eşlik etmenin riski daha da arttırdığı anlaşılmış. Ezbere bilinen bir şarkıyı söylemek için bile, beyninizin melodiyi ve şarkı sözlerini hatırlamak için çalışması gerekiyor. Beyninizin bununla meşgul olması, tehlikeli bir durumla karşılaştığınızda tepki zamanınızın uzamasına yol açıyor.

2 Nezle Olmak

Sağlık durumunuz, araç kullanma kabiliyetinizi anlamlı derecede etkiliyor. Kronik ağrı, yetersiz uyku, ciddi hastalıklar, tepki zamanınızı uzatıyor. Ancak sürüşünüzün anlamlı derecede etkilenmesi için, sağlık probleminizin ciddi olması gerekmiyor. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, yalnızca nezle geçiriyor olmak bile, araç kullanmanın tehlikesini arttırıyor. Yapılan bir sürüş simülasyonunda, nezlesi olanların dikkatlerinin çok daha kolay dağılabildiği, araç takip mesafesini koruyamadıkları görülmüş. Gelecek sefer patronunuz nezlenin işten kaytarmak için geçerli bir sebep olmadığını söylerse, evde kalarak sorumlu bir şoförün yapması gereken şeyi yaptığınızı söyleyebilirsiniz. Tabi o da size bir akbil gönderebilir.

3 Hep Aynı Güzergahı Kullanmak

“Bildiğim yol” tabirini sıkça kullanırız. Halbuki araç kullanırken hata yapmak istemiyorsanız, en çok korkmanız gereken şey özgüven. Sürekli tekrarlanan işleri yaparken, beynimiz olması gerektiği kadar ciddi planlama yapmayı bırakır. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, alışılmış bir güzergahta araç kullanırken de tam olarak bu oluyor. Yani işe giderken kaza yapma ihtimaliniz, bilmediğiniz bir yere giderkenden daha fazla.

4 Reklam Tabelaları

Anayolların çevresinde yer alan reklam tabelalarının sürücülerin dikkatini çektiği ve kaza ihtimalini arttırdığı bilinen bir gerçek. Para ve şöhret duygusu uyandıran reklamların hızın arttırılmasına yol açtığını; hapishane, savaş, üzücü görüntü gibi şeyler içeren reklamlarınsa hızın yavaşlatılmasına, ancak bu sırada da şerit ihlali yapılmasına yol açtığını araştırmalar gösteriyor. Reklam tabelalarının sürücülere faydası yok, zararı ise çok.

5 Yol Levhaları

Hollanda’nın küçük bir kasabası işaret levhalarını kaldırınca, trafik ölümler hızla azalmış. Bu pek beklenilen bir durum değil, biliyoruz. Ama görünen o ki; bizleri yönlerdiren trafik levhaları olduğunda, sürücüler yolda ne olduğuna daha az dikkat ediyor. İşaretler bizi daha güvende hissettiriyor ve bu da bizi daha rahat şoförler hâline getiriyor. Daha az ikaz levhası olduğunda ve daha konsantre olmanız gerektiğinde, başka bir araçla çarpışmaktan kaçınabilirsiniz. Şimdi diğer kasabalar da yollarındaki levhalardan bir kısmını kaldırmayı düşünüyor.

6 Avukat Olmak

Bir araba kazasından dolayı dava edilirseniz, büyük ihtimalle kendinizi savunabilirsiniz. 2010 yılında bir sigorta şirketinin tespitine göre; sigortaya başvuran avukatların %44’ü önceden en az bir kez kazaya karıştığını ifade etmiş. İlk 10’da yer alan diğer meslek grupları; finans uzmanları(2.), hemşireler(10.) ve bir sebepten ötürü köpek kuaförleri(6.).

7 Çocuk Sahibi Olmak

Mart ayında, Avustralya’dan bir araştırma ekibi şöyle bir tespitte bulundu: Araba kullanırken yanında çocuk bulunmasından daha dikkat dağıtıcı bir şey yok. 16 dakikalık bir araba yolculuğunda ebeveynler ortalama 3 dakika 22 saniye gözlerini yoldan ayırıyorlar. Pek çoğu da dikiz aynasını arkadaki arabaları değil de çocukları görebilecek şekilde ayarlıyor. Pek çok ülkede arabada cep telefonu kullanmak yasaklanmışken, insanların telefondan 12 kat daha fazla dikkat dağıtıcı olan çocuklarıyla araba kullanmasıyla ilgili bir şey yapılabilecek değil.

8 Hayal Kurma

Yanlız başınıza, reklam panolarının olmadığı çölün ortasında, radyonuz kapalı ve cep telefonunuz da cebinizde olsa bile, bir şeye çarpma ihtimaliniz var. Çünkü beyninizi durduramazsınız. 65000 kişiye sorulduğunda şaşırtıcı bir oranı kaza sebebinin hayal kurma ve dalgınlık demiş. Yolculuğun %100’ünde de konsantrasyonunuzu korumaya çalışsanız da, beyninizi gezinirken bulabilme ihtimali var. Bir anda sapağı kaçırabilir, nereye nasıl geldiğinizi bile unutabilirsiniz. Bu dalgınlık da her yıl pek çok kazaya sebep olmaktadır.

9 Benzin Fiyatları

2008’de akaryakıt fiyatlarının, insanların arabalarını nasıl kullandıklarını nasıl etkilediği araştırıldı. Hepimiz yüksek benzin fiyatlarından yakınırken, o pahalı benzin sizi trafik kazasından koruyabiliyormuş. Birincisi, fiyatlara zam geldiğinde birçok insan daha az araba kullanıyor ve yollarda daha az araba bulunuyor ve siz daha güvende oluyorsunuz. Ama yapılan çalışma, insanların muhtemelen daha az yakıt harcamak için daha güvenli sürmelerine de sebep olduğunu ortaya çıkarmış. (Özellikle otobanda) hız yapan insan sayısında azalma oluyor. Bunun tersi de gerçek. Fiyatlar düştükçe yrafiğe daha çok araç çıkıyor ve insanlar yine biraz çılgınca araba kullanıyor. Yüksek fiyatlardan benzin alırken canınız sıkıldığında, yeni bir araba masrafını ya da hastane masraflarınızdan kazanıyor olabileceğinizi hatırlayın.

Bu yazı MentalFloss’tan tercüme edilmiştir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...