Gece Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gece Araba Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İstatistiklere göre geceleri meydana gelen kazalar gündüzleri meydana gelen kazalardan 3 kat daha fazla. Ancak çoğumuz, gece araba kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgi sahibi değiliz.

Geceleri araba kullanmak neden bu kadar tehlikeli? Bir numaralı sebep, karanlık. Sürücülerin tepkilerinin %90’ını gördüklerine göre verdikleri biliniyor ve gece karanlığında görüş alanı oldukça azalıyor. Derinlik algısı, renk yırımı ve periferal görme, gün batımından sonra ciddi anlamda azalıyorlar.

Özellikle yaşlı sürücüler, gece karanlığında görmede ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. 50 yaşında bir sürücü, aynı derecede görebilmek için, 30 yaşındaki bir sürücünün 2 katı kadar aydınlığa ihtiyaç duyuyor.

Gece araba sürmeyi zorlaştıran sebeplerin ikincisi de yorgunluk. Yorgunluk, konsantrasyon kaybına sebep oluyor ve reaksiyon zamanını uzatıyor.

Ölümle sonuçlanan trafik kazalarının en önemli sebebinin Alkol olduğunu biliyoruz. Bütün motorlu taşıt kazalarının yarısını alkolle ilişkili kazalar oluşturuyor. Özellikle tatil günlerinde bu tarz kazaların arttığı görülüyor. Ancak ne yazık ki Alkol alımı hala özendiriliyor ve alkollü araç kullanmanın cezası hala caydırıcılıktan uzak.

Geceleri araç kullanırken aşağıdaki adımları uygulamanız, daha güüvenli bir yolculuk yapmanıza sebep olabilecektir. ABD Milli Güvenlik Konseyi (The National Safety Council) şu adımları tavsiye ediyor:

Arabanızı gece sürüşüne hazırlayın. Ön, arka farlar sinyal lambaları ve camlarınız temiz olsun.

Ön farlarınız doğru açıda ve doğru parlaklıkta olmalı. Açılarının yanlış olması, diğer şoförlerin görüşünü engelleyebilir ve yolu görmenizde problemlere sebep olur.

Alkollü araç kullanmayın. Alkol, sürüş kabiliyetini ileri derecede azaltmakla kalmıyor, depresan özelliği sebebiyle reflekslerinizi zayıflatıyor ve az bir miktarı bile yorgunluk yapıyor.

Araç kullanırken sigara içmeyin. Sigara dumanındaki nikotin ve karbonmonoksit karanlıkta görmeyi zorlaştırıyor.

Ön farları açmakla açmamak arasında kararsızsanız, açın. Günün yavaş yavaş yerini geceye bırakmaya başladığı erken alacakaranlık saatlerinde farlarınızın açık olması, görüşünüzü arttırmaz. Ancak diğer sürücülerin aracınızı fark etmelerini kolaylaştırır. Trafikte görülmek, görmek kadar önemlidir.

Geceleri hızınızı azaltın ve takip mesafenizi arttırın. Karanlıkta, diğer araçların hızlarını ve aranızdaki mesafeyi değerlendirmek zordur.

Fren yaptığınnızda, ön farlarınızın aydınlattığı alanda durabiliyor olmalısınız. Eğer duramayacak kadar hızlı gidiyorsanız, aracınız göremediğiniz bir yere çarpabilecektir.

Diğer araçları takip ederken, “uzunlarınızın” açık olmadığından emin olun. Böylece önünmüzdeki aracın şoförünün görüşünü engellememiş olursunuz.

Eğer karşı şeritten gelen bir araç uzunlarını yakmışsa, parlamayı önlemek için yolun sağ kenarına bakın ve sürüşünüzü buna göre ayarlayın.

Sık aralıklarla sürüşü durdurarak hafif yiyecekler yiyin ve egzersiz yapın. Araç kullanamayacak kadar yorgunsanız, durun ve dinlenin.

Aracınızda bir problem meydana gelirse, yoldan olabildiğince uzaklaşın. Aracın acil uyarı ışıklarını yakın ve aracın önüne ve arkasına, uygun yerlere reflektör yerleştirin. Reflektörün bir kenarı 45 cm uzunluğunda eşkenar üçgen biçiminde olması ve her kenarında 5 cm’lik yansıtıcı yüzey bulunması mecburidir.

Görüşü kapalı olan; dönemeç, tepe üstü gibi yerlerde reflektörün araçtan en az 30 metre uzağa ve diğer sürücüler tarafından en az 150 metreden görülebilecek biçimde yerleştirilmesi de mecburidir.

Hava kararmaya başladığı andan itibaren, gece sürüş kurallarını uygulamaya başlamalısınız. Alacakaranlık, araç kullanmanın en zor olduğu zaman dilimidir, zira gözleriniz yavaş yavaş artmakta olan karanlığa adapte olmakta zorlanır.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...