SIM Kartı Nano-SIM Karta Çevirmek

SIM Kartı Nano-SIM Karta Çevirmek

iPhone 5’in satışa sunulmasından beri en çok konuşulan konulardan biri; yeni iPhone’un, Micro-SIM karttan daha küçük boyutlarda olan Nano-SIM kartın kullanımını gerektirmesi oldu. Apple tasarımı “Nano-SIM” kartlara, ETSI tarafından 4FF adı veriliyor ve 12,3 x 8,8 x 0,67 mm’lik ölçüleriyle çok daha küçük bir yer kaplıyor.

Çoğumuzun bildiği gibi, Standart boyuttaki SIM kartları, Micro-SIM karta çevirmek çok da zor değildi. Maket bıçağı, hatta keskin bir makas bu işi halletmeye yetiyordu. Ancak SIM kartları bu yöntemle Nano-SIMlere dönüştürmenin mümkün olmadığı, GSM firmaları Nano-SIMleri piyasaya çıkarana kadar bu telefonların Türkiye’de kullanılamayacağı çokça söylendi (Avea 17 Eylül’de Nano-SIM kartları satışa sundu).

Ancak internette bunun mümkün olduğuyla ilgili bir çok video ve yazı dolaşıyor, SIM Kartları ve Micro-SIM kartları Nano-SIM‘e dönüştürmenin yolları uygulamalı olarak gösteriliyor. Görünüşe göre, basitçe keserek SIM Kartları Micro-SIM kartlara dönüştürebildiğimiz gibi, Nano-SIM kartlara da dönüştürmemiz mümkün. Daha önce Nano-SIM kartların kalınlıklarının diğerlerinden %15 daha ince olduğu söylenmiş ve bu sebeple Nano-SIM‘e çevrilecek SIM kartların inceltilmesinin de gerekebileceği belirtilmişti. Ancak bu işlem yapılmasa da, hazırlanan kartın iPhone 5’teki kart bölümüne sığabildiği ve kullanılabildiği görülüyor.

Biz bu yazımızda iphonzeen’in hazırladığı şablonu kullanarak SIM Kartı Nano-SIM karta çevirmeyi göstereceğiz. Daha önce SIM Kartı, Micro-SIM’e dönüştürmüştük ama bu sefer yöntemi denememiz mümkün olmadı. Ancak söylediğimiz gibi internette bu şekilde başarılı olan bir çok kişinin videoları var. İnternette yayınlanan bilgilere güvenip güvenmemek size kalmış. Yöntemi denerken kartınızda oluşabilecek hasarlardan sorumlu değiliz.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:

1. SIM Kartı küçültmek için keskin bir maket bıçağı ve iyi bir el-göz koordinasyonu şart. El becerisi gerektiren çalışmalara alışkın değilseniz veya gerekli malzemeniz yoksa bu yöntemi hiç denememeniz en doğrusu olacaktır.

2. İlk jenerasyon SIM Kartları (Kartın metal bölümü büyük olan SIM Kartlar) bu yöntemle küçültmek mümkün değil. 2FF olarak adlandırılan Mini-SIM’ler ve 3FF olarak adlandırılan Micro-SIM’ler bu şekilde küçültülebiliyor.

3. Bu yöntemin elbette bazı riskleri var. SIM Kartınızın kullanılamaz hale gelmesi durumunda, operatörünüzden yeniden SIM-Kart satın almanız gerekecektir ve kartınızda bulunan bilgiler kaybolacaktır.

SIM’inizi Nano-SIM’e dönüştürmek için sahip olmanız gerekenler:

1. Maket bıçağı
2. Kalem
3. Cetvel
4. 2FF veya 3FF SIM Kartı

Bunları hazırladıktan sonra aşağıdaki resme tıklayarak opereysin.com tarafından düzenlenen örnek şablonu gerçek boyutlarda görebilirsiniz. Bilgisayarınıza kaydedin ve şablonu orijinal boyutlarıyla yazdırın.

Resmi yazdırdıktan sonra, SIM Kartınızı, resimde tarif edilen şekilde, resmin ortasındaki ilgili bölüme yerleştirin ve sabit kalması için bantlarla yapıştırın. Resimdeki adımları takip edin.

Hazırladığınız Nano-SIM Kartın sıkı sıkıya da olsa iPhone’unuzun kart tutucusuna sığması gerekiyor. Eğer biraz fazlalık kalmışsa, bu fazlalıkları yine bir maket bıçağıyla veya bir makas yardımıyla düzeltebilirsiniz.

Bütün adımları başarıyla tamamlayabildiyseniz, Nano-SIM’iniz kullanıma hazır hale gelmiş olmalı. Tadını çıkarın, çünkü bunu gerçekten hak ettiniz. 🙂

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...