Çöken buza düşen biri nasıl kurtarılır?

Çöken buza düşen biri nasıl kurtarılır?

Daha önce buzun güvenli olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ve çöken buzdan nasıl kurtulunabileceğini anlatmıştık. Şimdi de bu bilgileri de kullanarak çöken buza düşen birinin nasıl kurtarılabileceğini aktarıyoruz:

Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

Sakin olun ve sakın buza koşmayın. Kurtarmaya çalışanlardan çokları buza düşüp kurtarılması gereken kişi sayısını artırırlar. Eğer mağdur baygın değilse ya da batma, düşkünlük, yüzememe gibi bir tehlikeyle karı karşıya değilse yarığa yaklaşmaktan kaçının.

Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

Yardım çağırın. Hangi ülkedeyseniz o ülkenin acil servis numarasını (Türkiye ve Avrupa’da 112, İngiltere’de 999, ABD ve Kanada’da 911) ya da yerel hizmet veren ve kurtarma ekibi ve paramedik sağlayacak bir birimi arayın.

Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

Mağdur şahısla konuşarak dışarı çıkmasını sağlamaya çalışın. Eğer yeni düşmüşse ve şuuru açıksa, fiziksel bir yardım olmadan kendisi dışarı çıkabilir.

  • Sakin olmasını söyleyin. Ne yaptığınızı bildiğinizi ve gerekirse oraya gideceğinizi açıklayın. Yüzeyde kaldığı takdirde yeteri kadar zamanları olduğunu bilsin. İlk 1-3 dakikada soğuk şoku yaşaması hâlinde hızlı soluk alıp vermeye başlar. Bu durumda başını dışarıda tutması çok önemlidir.
  • Nefesini kontrol etmesi için ona cesaret verin. Genellikle hızlı solunum durumunda olacaktır. Ona dudağını büzerek derin ve yavaş nefes alıp vermesini sağlayın.
  • Buzun demin yürüdüğü kenarına gelip kollarıyla kendini bir miktar dışarı çekmesini söyleyin. O taraf onu daha önce taşımıştı. Diğer kenarları deneyene kadar tecrübe ettiği yöne gitmesi vakit kaybını önler. Islanmış kıyafetlerinin ağırlığı mağdurun kendini dışarı çıkartmasını imkansız hâle getirebilir. Bu yüzden onun kendini yukarı çekmeye çalışarak boşuna enerji kaybetmesine engel olun. Asıl yapması gereken buzun bir kenarına tutunabilmesidir. Eğer yanında anahtar ya da sivri uçlu bir alet varsa, onu da kullanmasını sağlayın. Bu alet sizdeyse mağdura doğru yerden kaydırarak atın.
  • Bacaklarıyla kendisini yukarı itmesini ve kendini dışarı çekebilmesi için vücudunun üst kısmının mümkün olduğunca yatay pozisyonda tutmasını öğretip onu yönlendirin. Bacaklarını yüzerkenki gibi savurmalı ve yatay pozisyonda yarıktan çıkmalılar.
  • Sudan çıktığında, tekrar çökmesine karşı yarıktan yuvarlanarak uzaklaşmasını söyleyin. Buzu kırabileceği için hemen ayağa kalkmasına ya da dizleri üzerine dikilmesine müsade etmeyin.
  • Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

    Kendi kendine çıkamıyorsa ona bir halat atın.

  • Bir halat, çamaşır ipi, uzatma kablosu vs. bulun. Burada önemli olan dayanılıklı olması ve kaygan olmaması.
  • Mağdur soğuk elleriyle halata tutunamayacaksa, ucuna bir düğüm atın. (Hareketli bir düğüm atmayın. Tercihen gemici düğümü bu işi görür.) Ona, kollarını düğüme dolamasını ve elleriyle dirseklerini tutmasını söyleyin. Alternatif bir yöntem de düğümü başından ve bir kolundan geçirmesi olabilir.
  • Eğer halat bulamazsanız, ona tutunabileceği uzun bir dal ya da mesela bir kayak sopası uzatın.
  • Zayıf buzla aranızdaki güvenlik mesafesini koruyun. Halatı (ya da kullandığınız nesne hangisiyse) sımsıkı tutun.
  • Mağduru dışarı çekin.
  • Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

    Gerekliyse CPR (kardiyopulmoner resusitasyon) uygulayın.
    Eğer mağdur boğulma ya da ani bir kalp krizi sonucu nefes almıyor ve nabzı da atmıyorsa, eğer eğitimliyseniz CPR uygulayın. Bu konuda eğitiminiz yoksa, 112’den nasıl CPR uygulayabileceğinizi öğrenin. Sizi destekleyecek ve kalp masajı yapmanız konusunda yüreklendireceklerdir.

    Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

    Mağduru ısıtın. Eğer nefes alıyorsa ve şuuru yerindeyse, onu sıcak bir yere götürün. Islanan kıyafetlerini çıkartıp ılık su (önce 32°C’yi aşmasın, sonra biraz daha sıcak su kullansın) vücudunu ovalamasını söyleyin. Birden çok sıcak suyla teması hipotermi (düşük vücut ısısı) durumundaki mağdurun kalp ritmini bozabilir. Eğer ılık su tedarik etme imkanınız yoksa battaniyeyle sarın.

    Çöken buza düşen biri nasıl kurtulur?

    Mümkün olan en kısa zamanda tıbbî destek çağırın. Mağdur kendini iyi hissetse bile profesyonel bir tıp desteği alması gerekir.

    Bu yazı WikiHow‘daki How to rescue someone who has fallen through ice? isimli yazıdan tercüme edilmiştir.

    İsmail Sarbay

    Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

    Sevebilirsin...

    5 Yanıt

    1. Beşir Alan dedi ki:

      Verdiğiniz bilginin ne kadar önemli olduğunu çok az kişi anlar. Tıklanmaya değil, insana hizmet ettiğiniz için teşekkürler.

    2. opereysin dedi ki:

      Biz teşekkür ederiz.

    3. student dedi ki:

      cok begendim allah razi olsun kardesim

    4. m. engin atasay dedi ki:

      bütün yazılarınız gibi bu da çok faydalı. Önemli bilgileri bizim anlayabileceğimiz bir tarzda veriyorsunuz. Teşekkür ederiz.