Ortak Çalışma Alanları Neden Yararlı?
Uzaktan çalışmanın birçok yararı vardır: Esnek saatler, işe gidip gelme derdinin olmaması ve nasıl çalıştığınızı kendinizin denetlemesi bu avantajlardan yalnızca birkaçı.
Fakat uzaktan çalışan herhangi birinden duyabileceğiniz gibi, bu işin önemli zorlukları da vardır. Yapılan çeşitli araştırmaların gösterdiğine göre, izolasyon ve yalnızlık en büyük şikayetler arasında yer alıyor. Uzaktan çalışmak, bir ofiste çalışmanın sağladığı sosyal getirilerden ve insan etkileşiminden mahrum kalmak demektir.
Birleşik Devletler’in eski Sağlık Dairesi Başkanı Vivek Murthy’e göre, uzaktan çalışanların ve bağımsız “iş ekonomisi” çalışanlarının sayısının gittikçe artması, büyüyen “yalnızlık salgınının” temel nedenlerinden biri. Murthy ayrıca, yalnızlığın sosyal bir problemden çok daha fazlası olduğuna işaret ediyor. Yalnızlık aynı zamanda “bir günde 15 sigara içmekle benzer seviyede sonuçları olan ve hatta obezitenin sebep olacağından daha fazlasına sebep olacak” bir sağlık problemidir.
Ortak çalışma alanları üzerine yaptığımız araştırmalar, kurumlar için uzaktan çalışanların “tek başlarına ama birlikte çalıştıkları” bu üye tabanlı ve paylaşımlı çalışma alanlarının, uzaktan çalışmanın sebep olduğu izolasyon ve yalnızlığı önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. Ortak çalışma alanlarına üye olanlarla yaptığımız anketlerden elde edilen bazı önemli bulgular şunları göstermektedir:
- Katılımcıların % 87’si sosyal nedenlerden ötürü diğer üyelerle tanıştıklarını belirtirken, % 54’ü işten sonra ve/veya hafta sonlarında diğer üyelerle sosyalleştiklerini söylemektedir.
- % 79’u bir ortak çalışma alanında çalışmanın sosyal ağlarını genişlettiğini söylemiştir.
- % 83’ü bir ortak çalışma alanına üye olduktan sonra daha az yalnız olduklarını bildirmiştir.
- % 89’u bir ortak çalışma alanına katıldıklarından beri daha mutlu olduklarını bildirmiştir.
- % 82’si, bir ortak çalışma alanında çalışmanın profesyonel ağlarını genişlettiğini bildirmiştir.
- % 80’i bir konuda yardım veya rehberliğe ihtiyaç duyduklarında aynı ortamda çalıştıkları arkadaşlarına başvurduklarını söylemiştir.
- % 64’ü ortak çalışma alanındaki etkileşimin önemli bir iş ve referans kaynağı olduğunu belirtmiştir.
Diğer çalışmalar da bu bulguları doğrulamaktadır. Örneğin, Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ortak çalışma alanı üyelerinin geleneksel çalışanlara göre çok daha yüksek bir “başarı” düzeyi gösterdiklerini tespit etti. Yaptıkları çalışma, bu durumun kısmen ortak çalışma alanlarının üyelerin sosyalleşmesi ve diğer üyelerle etkileşimde bulunmalarını sağlayan bir topluluk olma yönü nedeniyle olduğunu gösteriyor. Başka bir çalışma, üyelerin çoğunun esas olarak sosyal etkileşim için bu paylaşımlı alanlarda çalıştığını bildiriyor.
Çalışanlarının uzaktan çalışmasına izin vermek ve onların ortak çalışma alanında çalışması için ödeme yapmak şirketlere birçok fayda sağlar. Ortak çalışma alanları; uzaktan çalışmanın yol açtığı yalnızlığı azaltmanın yanı sıra, mükemmel bir iş ve teknoloji altyapısı, güçlü networking fırsatları ve yenilikçi şirketlere, ürünlere ve hizmetlere temas etmeyi sağlar. Şirketler ayrıca daha mutlu, daha işine odaklı ve daha üretken çalışanlara sahip olmanın faydasını görürler.
Bağımsız çalışanlar da ortak çalışma alanlarında çalışmayı düşünmelidir. Bu alanların sosyal yönlerinden şirket çalışanlarına göre daha fazla yararlanırlar ve profesyonel networking fırsatlarının yeni işler geliştirmeye yardımcı olduğunu görürler. Bağımsız çalışanlar üyelik bedelini kendileri ödese de, çoğu buna değdiğini düşünmektedir.
Araştırma sonuçları, bu büyümenin temel itici güçlerinden birinin, ortak çalışma alanlarının sosyal yönleri olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. İnsanlar, başka insanlarla bir arada olmaktan hoşlanan sosyal varlıklardır ve uzaktan çalışma teknolojisindeki ilerlemelere rağmen bu değişmeyecektir. Ortak çalışma alanlarının ilk öncüleri bunu fark etti ve sosyal aktiviteler içeren destekleyici topluluklar oluşturmaya odaklandı. Bu öncülerden biri olan, Ortak Çalışma Alanı Indy Hall’dan Alex Hillman, bu durumu şöyle açıklıyor: “Bu iş bir çalışma alanı endüstrisi değil; bir mutluluk endüstrisidir.”