Fillerin Ninelerine İhtiyaçları Var!
Çocuk yetiştirme konusunda dede ve ninelerin artan rollerini duymuştuk. AARP’ye (Amerikan Emekliler Derneği) göre, 2000’den 2010’a kadar geçen yıllar içerisinde, dede ve nineleriyle yaşayan Amerikalı çocukların sayısı 1.5 milyondan 1.9 milyona çıktı. Dede ve ninelerin öneminin büyük olduğu aşikar. Ancak bunun insanlara has bir durum olmadığını görüyoruz. Peki başka kimler ninelerine ihtiyaç duyar biliyor musunuz? Yavru filler.
Ninenin Gücü
Evet, doğru duydunuz. Asya filleri ile ilgili yeni bir çalışma gösterdi ki, nineler yavruların hayatta kalmasının anahtarı. Çoğu hayvan ölene kadar üremeye devam etse de; katil balinalar, filler ve insanlar, doğum yapmadıkları on yıllar boyunca yaşamlarına devam ederler. Bu durum bilim adamlarını şaşırtıyor, çünkü canlıların doğası üreme üzerine kurulu. Eğer yeni yavrular ortaya çıkarmayacaksanız, uzun yaşamanın faydası ne olabilir?
Finlandiya araştırmacılarından oluşan bir ekip, bu sorunun cevabını bulabilmek için, Myanmar’daki Asya fillerini gözlemlediler ve şaşırtıcı bir sonuç elde ettiler: Eğer bir nine yavrularıyla aynı bölgede yaşarsa, o yavruların ölüm riski 8 kat azalıyor. Yine, anne filler de bu şartlar altında daha çok yavruluyorlar, çünkü kendi yavrularını yetiştirme işini annelerine bıraktıklarında, görünüşe bakılırsa daha az çalışıyor ve doğurmak için daha özgür olabiliyorlar. Ayrıca, daha çok yavrulamış olan nineler, yavru yetiştirmede daha fazla başarılı oluyorlar. Bunu da artmış annelik tecrübelerine bağlamak yerinde olabilir.
Çok Hoş, Peki Ne İşe Yarar?
Bu çalışma insanın yüreğini ısıtmanın yanında, vahşi hayatın korunması için de gerçek dersler içeriyor. Hayvanat bahçesinde tutsak edilen yavru fillerin neredeyse yarısı hayatlarının ilk yıllarında ölüyor, üstelik esaret altındaki fillerin üremeleri de zor oluyor. Bu çalışma, hayvanat bahçelerinde ninelerini de bulundurmanın fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Çalışmanın yazarı olan Virpi Lummaa basın açıklamasında şöyle söylüyor:
“Doğal yaşamı koruyanlar ve hayvanat bahçesi yöneticileri, tıpkı doğal yaşamlarında fil ailelerinde olduğu gibi, nineleri yavrularla bir arada tutarak, fil nüfusunun artmasını sağlayabilirler.”