Hekimler için görsel sözlük
Tıp, ihtisas konusu olan insan vücudunun karmaşıklığından olacak, bilgilerin en karmaşık olduğu bilim dallarından biridir. Hemen her bilimle alakalı olması, fizikten, kimyadan, biyolojiden yararlanması; fakat bu dallardan biriyle tam olarak sınırlanamıyor olması sebebiyle; bir bilim dalı mı, yoksa bir uygulama alanı mı olduğu sorusu bile çokça tartışılır.
Haliyle, bilgilerin karmaşık olduğu bir ortamda, ayrıntılı tasnif edilmiş, tutarlı bilgiler bulmak kolay değildir. Kaynakların kimisi birbiriyle çelişir, birinin “Olur” dediğine diğeri “Olmaz!” der; bir kaynağın kesin kabul ettiği bilgiler, diğerinde şüpheyle karşılanır.
Üstelik kaynakların çoğu tamamen metine dayalıdır. Güzel bir grafikle tam olarak anlatılabilecek bilgiler, sayfalarca teoriye dökülür; bu ise anlamak isteyenin de aklını karıştırır.
İnternette arama yapmak ayrı bir derttir. Bazı konularla ilgili tek bir kelime bile bulunamaz. Tam “Buldum” dediğinizde, bir ilaç simsarının sitesine girdiğinizi anlar, hayıflanırsınız. Hakkını yememek lazım, bazı İngilizce tıp siteleri öyle kaliteli animasyonlar hazırlamışlardır ki, oturur tekrar tekrar seyreder; “Niye bizde bu yok yahu?” edebiyatına girişirsiniz.
Sözü fazla uzatmayayım. CureHunter‘ın Visual Medical Dictionary isimli sözlüğü, alıştığımız sözlüklerden farklı bir yaklaşıma sahip. İstediğiniz kelimeyi arıyorsunuz, site size o kelimeyle ilgili bilgiyi vermekle kalmıyor, bir şema içerisinde aradığınız kelimenin yerini de gösteriyor. Böylece o konuyla ilişkisi olan diğer konuları da görüntüleyebiliyorsunuz.
Bir ilaç ismini arattığınızda, o ilacın bulunduğu aile ve tedavide kullanılabileceği hastalıklar da önünüze geliyor.
Mutlaka göz atın derim.