Maymun İştahı!
Asya’daki maymun yakalama yöntemleriyle ilgili hoş bir hikaye geldi mailime. “Maymun İştahı”nın ne olduğunu çok iyi açıklıyor :).
Asya’da maymun yakalamak icin kullanılan bir çesit tuzak vardır. Bir hindistan cevizi oyulur ve iple bir ağaca veya yerdeki bir kazığa bağlanır. Hindistan cevizinin altına ince bir yarık açılır ve oradan içine tatlı bir yiyecek konur. Bu yarık sadece maymunun elini açıkken sokacağı büyüklüktedir, yumruk yaptığında elini dışarı çıkaramaz. Maymun, tatlının kokusunu alır, yiyeceği yakalamak için elini içeri sokar ve yiyeceği kavrar, ama yiyecek elindeyken elini dışarı çıkarması olanaksızdır.
Sıkıca yumruk yapılmış el, bu yarıktan dışarı çıkamaz. Avcılar geldiğinde, maymun çılgına döner ama kaçamaz. Aslında bu maymunu tutsak eden hiç birşey yoktur. Onu sadece kendi bağımlılığının gücü tutsak etmiştir. Yapması gereken tek şey elini açıp yiyeceği bırakmaktır. Ama zihninde aç gözlülüğü o kadar güçlüdür ki bu tuzaktan kurtulan maymun çok nadir görülür.
Bizi tuzağa düşüren ve orada kalmamıza neden olan şey, arzularımız ve zihnimizde onlara bağımlı oluşumuzdur. Tüm yapmamız gereken, elimizi açıp benliğimizi ve bağımlı olduğumuz şeyleri serbest bırakmak, özgürleşmektir.*
Benim hikayeden anladığım bir diğer şeyse, standartlara uymayanların problemleri daha kolay çözebileceği. Öyle ya, eli normalden küçük bir maymun, o tatlıyı bir güzel alır, sonra da diğer tuzakları aramaya başlar.
* Joseph Goldstein – The experience of Insight
Çeviren: Pınar Ünlü