Piramitler nasıl inşa edildi? – 2

Piramitler nasıl inşa edildi? – 2

Piramitlerin “kaba kuvvet” esasına dayalı olarak yapılmasının neden imkansız olduğunu önceki yazımızda (Piramitler nasıl inşa edildi? – 1) açıklamıştık. Bu yazımızdaysa konuya kaldığımız yerden devam ediyoruz ve in situ (yerinde) taş oluşturmanın gerçekçi bir teori olup olmadığını inceliyoruz.

Piramitlerde kullanılan taşların tabii kireçtaşı kayaları olduğunu söyleyenleri zor durumda bırakan iki gerçek vardı:

Kayaların içinde fosil kabukları ve hava kabarcıkları bulunmuştu!

Tabii kireçtaşı kayaları, binlerce yıllık bir birikimin ürünü olduklarından çok sıkışmışlardır ve içlerinde fosil kabuğu ve hava kabarcıkları bulundurmazlar.

Öyleyse bu kayaların tabii kireçtaşı kayaları olmaması gerekiyordu.

80lerin başında, profesör Joseph Davidovits, piramitlerin kireçtaşından üretilmiş taşlarla inşa edildiğini iddia etti. Teorisine göre; Mısırlı işçiler, yumuşak kireçtaşlarını ezip suyla karıştırıyor ve hazırlanan bulamaçı kaolin kili, kireç, çamur ve sodyum karbonatla birleştiriyorlardı.

Bu karışım, piramitte istenen yere yerleştirilen kalıplara dökülüyordu.

Maddelerin jeokimyasal reaksiyonlar geçirmelerinin ardından, ortaya tabii kireçtaşı kayalarından ayırt edilemeyecek benzerlikte ve sertlikte kayalar çıkıyordu.

Böylece taşları kesme, piramitlere getirme, yerlerine çıkarma dertleri tamamen ortadan kalkıyordu!

Klasik “kesip piramite taşıma” teorisinin eksiklerinden önceki yazımızda bahsetmiştik. Bir piramidin yaklaşık 20 senede tamamlandığını biliyoruz. Bu “kaba kuvvet” teorisi doğruysa bir piramit asla 20 senede tamamlanmış olamazdı. Yine piramitlerin şekli “piramit”e benzetilemez, binlerce kaya bloğu milimetrik hesaplarla kesilemezdi.

Hadi kesildiğini varsayalım, hayali taşıma süreci öylesine safhalar içeriyordu ki kayalar piramitteki yerlerine getirilene kadar hassas ölçülerini kaybetmiş olacaklardı.

Davidovits 79’da bunları söylediğinde, bazı Egyptologist (Mısır bilimci)’lerden tepki gördü.

Piramitlerin böyle pratik ve akıllıca bir yöntemle inşa edilmiş olması ihtimali, Darwinci, “Zaman ilerledikçe insanlık ilerledi” görüşündeki bazı bilim adamlarını pek “sarmadı”.

Öyle ya, bu karışımı elde etmek için kimya bilgisi gerekiyordu ki, o devrin insanları bunu biliyor olmamalıydılar.

Davidovits’in bu konudaki fikirleri, sadece düşünerek vardığı sonuçlar değildi. Fransa’daki Jeopolimer Enstitüsünde çalışan bir bilim adamı olan Prof. Davidovits, araştırmalarını tabii maddelerden karışımlar yaparak farklı kaya türleri oluşturmaya yöneltmişti.

Mısırlıların da yaptıkları karışımlarla, gerçeğinden ayırt edilemeyecek berzerlikte kireçtaşı kayaları üretebildiğini iddia eden Davidovits, hiyerogliflerden yola çıkarak hazırladığı karışımlarla birebir kireçtaşı kütleleri üretmeyi başardı.

Hikayenin Eski Mısır’dan günümüzdeki deneylere uzanan kısmına gelecek yazımızda geçelim.

Devam edecek

Serinin Diğer Yazıları:
Piramitler nasıl inşa edildi? – 1
Piramitler nasıl inşa edildi? – 3

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

8 Yanıt

  1. VEYSELABDULLATİF dedi ki:

    Günümüz insanları herşeyi olduğundan daha karmaşık görmeye çalıştıklarından piramitlerin çok basit yöntemlerle ve insan zekası kullanılarak yapıldığını anlamak istemiyorlar.O dönemde insanlar hazır yiyici değillerdi ve matematiği kullanarak mükemmeleştirmişlerdi.
    Örneğin neden ölçü birimi olarak bizim gibi doğrusal ölçüm yapan metre vs.’yi değilde dairesel ölçüm yapan davul’u kullanmışlardır?
    Davul kelimesi herkese ilkel gelebilir ancak Pi’nin sırrı düşünüldüğünde davulu metre ile kıyaslamak kesme taşla betonu yada misvakla diş fırçasını kıyaslamaya benzer UNUTMAKİ YEK PARE KAYA BETONDAN ÇOK DAHA SAĞLAMDIR VE MİSVAK ÜZERİNDE BAKTERİ BARINDIRMAZ
    O ZAMAN HAYATTA DAİMA EN BASİT VE GÜNÜN KOŞULLARINDA HALEN DAHA KULLANIŞLI OLAN SADECE GÜNÜMÜZE DEĞİL GEÇMİŞEDE HİTAP EDEN DOLAYISIYLA GELECEĞE HİTAP EDEN DEĞERLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

    • ömer dedi ki:

      SEVGİLİ MİSAFİR YORUMUNU ÇOK BEĞENDİM. BİLİNÇLİ, DÜŞÜNCELİ

  2. elika dedi ki:

    eğer içinde fosil bulunmuşsa nasıl oluyor da bulunduğu yerde yapılan yapay bir kireçtaşından sözediliyor? aksine doğal haldeki taşlarda fosil bulunduğunu biliyoruz dimi..

  3. victory dedi ki:

    @elika,

    Yazıda da belirttiğimiz gibi, kireçtaşı kayaları, oldukça sıkışmış kayalar oldukları için içlerinde fosil kabukları ve hava kabarcıkları bulundurmazlar. Ancak mikroskobik incelemelerle fosil kalıntıları gösterilebilir.

  4. mahmut dedi ki:

    pi nin gizemine ok. önemli olanın kesimin nasıl düzgün temiz milimetrik yapıldiği?çelik tel yok kesim için ne kullanıldı…?

  5. nehir dedi ki:

    mantıklı bir yazı olduguna inanıyorum en azından o kadar agır taş kütlelerini taşımaktansa yada kesici aletlerin olmadıgı bir dönemde o kayalara şekil verilmesindense bence tarih karış karış araştırılmalı bilinmeli o dönem yaşandı ve bitti fikri yanlış geçmiş aydınlanmadan gelecek nasıl inşa edilir edilse bile ne kadar saglıklı olur…

  6. sinan dedi ki:

    Piramitler bence güçten çok akıla dayalıdır.

  1. 8 Haziran 2007

    […] Eylül 2006 yılında Opereysin’da piramitlerin yapım sürecine dair bir yazı dizisi yayınlandı (Piramitler nasıl inşa edildi? 1 2 3). Oldukça ilgi çekici bu yazı blogcuların dikkatinden de kaçmadı. Hikayenin bundan sonrasını Opereysin’dan dinleyelim: Türk blog camiası bu durumu fark etmekte gecikmedi. Wolkanca ve Ekaraot konuyu bloglarına taşıdılar. Aslında “konuyu” taşımadılar, “yazıyı” taşıdılar. 3 yazıdan oluşan seriyi bloglarında tek yazıda birleştirdiler. Üstelik sayfanın görünen bir yerine Opereysin’dan alındığını belirten bir yazı eklemeyi de düşünmediler. Her nedense 2 sitede de “Bu yazı opereysin com dan alıntıdır.” yazdı ama, göze batmayacak bir yerde, yazının tam ortasında! […]