Hidrojen Hakkında – 1
Globalleşen dünyanın patronları enerjiyi elinde bulunduran güçlerdir. Dünya’nın son ikiyüz yılına damgasını vuran savaşlar ve milyonlarla ifade edilen ölümlerin asıl, tek ve nihai hedefi yalnızca “enerjiye sahip olma” gayesidir.
Bugün de Ortadoğu’daki çatışmaların, savaşların asıl sebebi enerjiye hakim olmak değil midir? Dikkat ederseniz petrol demedim, enerji dedim. Petrolün gözde olmasının sebebi zamanın en popüler enerji kaynağı olmasıdır. Kapitalizmin patronları kendi aralarında karar verirler ve süper güçlerin hükümetleri onların birer kuklası durumundadırlar. Ondan sonra insanlar ölmüş, Afganistan talan edilmiş, Irak yıkılmış, Kafkaslar işgal altındaymış, Ortadoğu ağlıyormuş kimin umurunda. Varile akan siyah sıvıya ve bunun kasadaki somut delili yeşilliğe bakarım ben!
Enerjiye hükmedenler gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeleri kendi hesaplarına karın tokluğuna çalıştırırlar. Senin elindeki buğday tarlasını alıp bir kasa ekmek vermeye benzer. Bizdeki durum da bundan farklı bir şey değildir.
Neden bahsettiğimi daha iyi anlayacaksınız. Artık 21. yüzyılın enerji kaynağı petrol değildir, olmayacaktır. Sera etkisi denilen neden yüzünden her yıl dünya biraz daha ısınmakta, bunun en büyük sebebinin de fosil yakıtlar yani petrol olduğunu hepimiz biliyoruz. Petrol rezervlerinin de artık iyice azaldığını ve yüz küsur senelik bilinçsiz kullanımın bu kaynağı tükettiğini de göz önüne alarak şunu söyleyebiliriz; dünya önümüzdeki 15 – 20 sene içinde çok büyük bir değişim yaşayacaktır. Bu değişim öyle büyük olacaktır ki bugün doğru düzgün kalkınma planı yapıp düzgün strateji kuranlar gelecek dünyanın süper gücü olma fırsatını yakalayabilirler. Enerji kaynağı tümüyle değişecek bugün düşündüğünüz her şey otomobiller, cep telefonları, konut enerjileri, sanayi enerjisi, bilgisayarlar hepsi doğrudan ya da dolaylı olarak kullandıkları kaynakları değiştirmek zorunda kalacaklar. Bahsettiğimiz müthiş yeni enerji kaynağı elbette HİDROJEN dir.
Elektrikle çalışan cihazlar kullandıkları elektrik enerjisini yakıt hücresi teknolojisi ile doğrudan hidrojenden karşılayacaklar, otomobiller de yine yakıt hücresi teknolojisi ile veya geliştirilmekte olan hidrojen yakabilen içten yanmalı motor teknolojileri ile hidrojeni doğrudan enerji veya elektriğe çevrilebilen enerji olarak kullanacaklardır. Dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarının da bugün hidrojenle çalışan prototipleri üretilmiş durumdadır. BMW, Mercedes, Honda, General Motors gibi kuruluşlar bünyelerinde hidrojen ar-ge si için ciddi bir altyapı oluşturmuşlar ve büyük bütçeleri bu konuya ayırmışlardır. 90 lı yıllardan sonra daha da hız kazanan hidrojen araştırmaları neticesinde bugün birçok hidrojen kullanan prototip araç üretilmiştir.
Hidrojenin fosil yakıtlara göre elbette pek çok avantajı vardır. Dezavantajının da olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Tüm bunlardan bahsetmeden önce hidrojenle ilgili biraz bilgi verip daha sonra fosil yakıtlarla karşılaştırma yapalım.
Hidrojen tabiattakii en hafif gazdır. Yanıcı bir özelliğe sahiptir. Temel gıdamız suyun moleküler bileşenlerinden biridir. Kimyevi özelliklerini vermeye gerek yok çünkü bizi ilgilendiren kısmı yanıcı olması.
– Devam Edecek –
bence bu site çok güzel aradağın herşeyi burdan buluyorsun okuldan ödev verince hemen bu siteyi açıyorum bence sizde bu siteyi kullanın