Çocuğunuz İçin Sizin Eğitiminizden Çok Evinizdeki Kitaplar Önemli

Bir çocuğun eğitimi için kitapların önemli olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur. Büyük ihtimalle fark etmediğiniz şey ise, kitapların ne kadar önemli olduğu. 20 yıllık, çok büyük bir araştırma, sadece evde kitaplara sahibi olmanın, çocuğunuzun akademik geleceği üzerinde kendi eğitim düzeyiniz kadar büyük bir etkisi olabileceğini buldu.

Kitaplar BÜYÜKTÜR

Çok uzun yıllar boyunca, eğitim uzmanları bir çocuğun hangi eğitim seviyesine ulaşacağı konusunda en önemli faktörün çocuğun anne ve babasının eğitim düzeyi olduğuna inandılar. Reno’da bulunan Nevada Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen 20 yıllık, 27 farklı ulusu kapsayan araştırmaya göre, durum böyle değil. Profesör Mariah Evans ve ekibi, farklı geçmiş ve eğitim düzeylerinden gelen çocuklar ve aileler ile çalıştılar ve buldukları sonuç çarpıcıydı: Söz konusu bir çocuğun eğitim düzeyi olduğunda, evde kitaplara sahip olmak, anne ve babanın eğitim seviyesi kadar önemli.

İçerisinde kitap olmayan bir evde büyütülmek ile içerisinde 500 kitap olan bir evde büyütülmek arasındaki fark, 3 yıl eğitim görmüş anne-babaya sahip olmak ile 15 yıl eğitim görmüş anne-babaya sahip olmak arasındaki fark kadar önemli bir etkiye sahip.Bir çocuk sadece okur-yazar bir anne-baba tarafından yetiştirilse dahi, 500 kitaplık bir kütüphanenin olduğu bir evde büyümek, çocuğu ortalama olarak 3,2 yıl daha fazla eğitim almaya götürebilir.

Küçük Adımlarla Başlayın

Beş yüz kitap kulağa çok geliyor olabilir. “O kadar kitabı nereden bulacağız?” diyebilirsiniz. ama bir çocuğun yarar görmesi için bu kadar çok kitaba ihtiyacı yoktur: Evinizde 20 kitap olması bile, çocuğunuzun gelecekteki eğitimini önemli ölçüde etkileyebilir.

Kitapların öne çıkarıldığı bu fikri eleştirenler, “Çok sayıda kitabı olan aileler, kesinlikle varlıklı ailelerdir. Bu yüzden araştırmalar, varlıklı ailelerin çocuklarının daha başarılı olduğunu gösterir, kitapları olan ailelerin değil.” diyorlardı. Ancak araştırmacılar durumun hiç de böyle olmadığını söylüyorlar. Kitapların, “özellikle dezavantajlı ailelerin çocuklarına fayda sağladığını” belirtiyorlar.

Haydi kitap almaya!


Editörün Notu: İPSOS araştırmasına göre, Türkiye nüfusunun yüzde 39’u hayatı boyunca hiç kitap okumamış. Halkımızın yüzde 85’inin en sık yaptığı etkinlik televizyon izlemek! Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Çok daha önemli işlerimiz (!) var demek ki…

Kaynak: Curiosity

Cansu Saçak

Sosyal Bilimci. Hikaye toplayacısı. Feminizme gönül vermiş hayvan hakları savunucusu.

Sevebilirsin...