McDonald’s Nasıl Kuruldu?

McDonald’s Nasıl Kuruldu?

New Hampshire’da doğan Mcdonald kardeşler, 1920’lerde çeşitli film stüdyolarında taşımacı olarak iş buldukları California’ya taşındılar. 1930’ların sonlarında babaları Patrick Mcdonald’ın sayesinde, restoran endüstrisine geçtiler. Patrick Macdonald, 1937’de, temelde hamburger ve sosisli satan “The Airdome” Yiyecek Standı’nı başlatmıştı.

1940’ta Mcdonald kardeşler, San Bernardino civarında Mcdonalds’ın arabaya servis yapan barbekü restoranını açarak işi genişlettiler. İş iyi yürüdü ama daha önemlisi fast food servis endüstrisi hakkında bazı birkaç önemli ders aldılar. Aynı zamanda pişmemiş köfteden hamburger yapmaktan, ürünü müşteriye teslim etmeye kadar süreci geliştirmenin çeşitli yollarını buldular ve mutfağı yeniden düzenlediler. Öğrenilen bu derslerle Mcdonald kardeşler 1948’de barbekü restoranını ekipmanları geliştirmek için üç aylığına kapattılar. Sadeleştirilmiş bir menü, yemeği çabucak ve ucuza servis etmeye verilen önem ile, fazlasıyla makineleştirilmiş arabaya servis restoranı 15 sente (günümüzde yaklaşık 1,30 dolar) daha önce görülmemiş bir hızla seri hamburger üretimine başladı.


İlk McDonald’s Restoranı


1954’e kadar Mcdonald kardeşler dokuz satış yeri işletiyordu ve 21 yere bayilik vermişlerdi. Başlarda markalarını değil, sadece üretim sürecini franchise olarak veriyorlardı.

Bu sıralarda, 52 yaşındaki Ray Kroc sahneye çıktı. Hayatının bu noktasına gelene kadar Ray Kroc, Walt Disney ile aynı alayda askerlik yapmış, bir jazz müzisyeni olarak çalışmış, kağıt bardak satıcılığı, radyo DJ’liği, restorant görevliliği ve en sonunda milkshake makineleri satıcılığı gibi akla hayale gelebilecek her ticarete girip çıkmıştı. Milkshake makinesi satmak, o sıralar daha da zorlaşıyordu. Söylemeye gerek yok, bir çoğunun yeni bir kariyere başlamaktan ürkeceği yaşta olmasına rağmen (52) yeni bir girişim macerası arayışı içerisindeydi.

O arada, Mcdonalds kardeşlerin bayilik temsilcisi öldü. Kroc da, Mcdonald kardeşleri kendisini yeni temsilcileri olarak işe almalarına ikna edebildi. Ancak kardeşlerin aksine yerel bir fast food zincirinden daha büyük hedefleri vardı, şirketi ülke çapında işletmek istiyordu.

Anlaşmaya imzalar atıldı. Kroc, Mcdonald’s şirketini kurdu ve ilk şubesini Des Planies, Illinois‘da 15 Nisan 1955’te kardeşlerin brüt satışların yüzde ellisini teslim alması şartıyla açtı. 5 yıl içinde Mcdonald’s’ın şube sayısı 100’ü buldu.


İLk McDonald’s Reklamı

Biraz şey gibi… Neyse yorum yapmayalım:


1961’de kardeşler restoran zincirlerinden çok memnundular ve Kroc’un sonuna kadar savunduğu hızlı yayılmaya çok az ilgi duyuyorlardı. İkilide beklediği ışığı göremeyen Kroc yatırımcıları toplama işine koyuldu ve Mcdonald kardeşlerden şirketi 2,7 milyon dolara (günümüzde yaklaşık 21 milyon dolar) satın aldı. İkili 52 ve 59 yaşlarında yarı emekliliğe geçiş yaptılar. Ancak anlaşmada sürekli telif hakkı alma haklarının da yer alması gerekiyordu. İki kardeş, Kroc’un uyanıklığıyla, yatırımcıların anlaşmada böyle bir madde olması halinde teklife yanaşmayacaklarına inandılar ve bu kısım yazıya dökülmedi. Tabi ki, kağıda yazılmayan bu hak, sonrasında da asla yerine getirilmedi.


Moskova’nın İlk McDonald’s Restoranı

1990’da Moskova’da (ve SSCB’de) açılan ilk McDonald’s restoranı, böyle bir ilgiye sahne olmuştu:


Bundan sonra, Kroc sonunda hızlı ilerleme planını uygulamaya koyabildi. 50 yıldan biraz fazla geçti ve şirket halen dünya genelinde 118 ülkede 35.000’e yakın dükkana sahip. Her gün 68 miyon insana servis yapan yaklaşık 1,7 milyon bireye iş vermesiyle, yılda 5 milyar doların üzerinde kâr sağlıyor.


Chicken McNugget nasıl yapılıyor?

Aşağıdaki (sponsorlu) video, çoğumuzun sevdiği Nugget’ların nasıl yapıldığını gösteriyor:


Bonus Bilgiler

  • Eti için yetiştirilen ortalama bir inek (200 kg kullanılabilir et) ile, McDonald’s 4.500 hamburger yapıyor.
  • Her yıl McDonald’s patates kızartması için 1.360.000 ton patates kullanıyor. Bu, ABD patates üretiminin %8’i, dünya üretiminin 200’de 1’i.
  • McDonald kardeşler işlerini Kroc’a sattıklarında, orijinal restoranı satmamış, burada çalışılan ekibe devretmişlerdi. Bir süre sonra Kroc, bu dükkanın çok yakınına McDonald’s dükkanı açarak, dükkanı kapanmaya zorladı.

McDonald’s Patates Kızartması nasıl yapılıyor?

Fastfoodların vazgeçilmezi patates kızartmaları nasıl yapılıyor diye merak ettiyseniz, Grant Imahara onu da anlatıyor. Tabi ki yine sponsorlu:


Kaynak: Today I Found Out

Sevebilirsin...