Kasırgalar isimlerini nereden alıyor?

Kasırgalar isimlerini nereden alıyor?

Avrupalılar Amerika ve Karayipler’e ilk geldiklerinden beri, kasırgalara çeşitli sistemler dahilinde isimler takmaktadır. Başlarda öteki dünyaya göç etmiş papaz isimlerini kullandılar. Sonraları, fırtınanın koptuğu enlem-boylam konumları moda oldu. Ama bu günlük konuşmada pek de kullanışlı değildi.

Askerî meteoroloji yetkilileri, 2. Dünya Savaşı sırasında, kasırgalara bayan adları takmaya başladı. 1950‘de de Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) de bu metodu benimsedi. Buna ilaveten alfabetik ve dönüşümlü bir sistem getirdi. İsimler o sıralar fırtınaya yakalanmış ülkelerden de seçilebilirdi. Karışıklılığı önlemek için ise şu önlem alındı: Bir isim kullanıldıktan sonraki 10 sene içinde başka bir kasırgaya -veya başka herhangi bir iklim olayına- verilemez.

1979‘da sisteme politik düzenlemeler getirildi: Önce erkek isimleri, sonra da hortumlardan etkilenen ülkelerin dillerini temsilen Fransızca ve İspanyolca isimler listeye dahil edildi.

Bugün WMO, 21 isimden oluşan (Q, U, X, Y ve Z ile başlayanlar kullanılmıyor) 6 adet liste kullanıyor ve her liste altı yılda bir dönüşümlü olarak kullanılıyor. Eğer 2005 yılında olduğu gibi 21’den fazla kasırga gerçekleşirse, kalanlar Yunan alfabesinin harfleriyle isimlendiriliyor.

Bazen, bir fırtına ile ilgili kimlik bunalımı yaşanabilir ve ismi değişebilir. Bu, fırtınanın bir okyanustan diğerine geçmesi ya da sönüp tekrardan büyümesi sonucu olur.

Bu sene sizin isminiz bir kasırgaya verilir mi?

Adınız Colin ise neden olmasın? 2010 sezonunda kullanılan isimler şunlar: Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Igor, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tomas, Virginie ve Walter.

Bu yazı Matt Soniak’ın Hurricane FAQ yazısından tercüme edilmiştir..

Sevebilirsin...