Umuma açık bilgisayarlarda güvenlik

Umuma açık bilgisayarlarda güvenlik

İnternet CafeBir açığınızı kollayan yüz binlerce virüsü ve internet kullanıcısını bir kenara bırakacak olursak, kişisel bilgisayarınızda güvende olduğunuzu söyleyebiliriz. En azından birileri yazdığınız şifreleri öğrenemez, ziyaret ettiğiniz siteleri inceleyemez. “Beni hatırla” seçeneğini rahatlıkla işaretler, hemen her sitede; ziyaret ettiğiniz anda hatırlanmanın dayanılmaz keyfini yaşarsınız.

Peki ya kişisel bilgisayarınızdan ayrı kalmak zorunda kalırsanız? Mesela tatile çıktığınızı ve bir internet cafe’de bilgisayar kullanmak zorunda kaldığınızı düşünün. Eliniz yine her zamanki gibi Messenger’a mı gidecek? Mail hesabınıza giriş yaparken “Beni Hatırla”yı seçecek misiniz? Ya birileri kullandığınız bilgisayara bastığınız tuşları kaydedecek bir program yüklediyse?

En iyisi bu yazımızı okuyarak, umuma açık bilgisayarlarda nasıl güvende olabileceğinizi öğrenin.

1. İşe başlamadan önce, tarayıcının tehlikeli özelliklerini kapatın. IE için Araçlar -> Seçenekler -> İçerik bölümüne girin ve Otomatik Tamamla kısmının ayarlar seçeneğine basarak, bütün seçeneklerdeki işaretleri kaldırın. Firefox’un Araçlar -> Seçenekler penceresinde Gizlilik tab’ına gelin ve Geçmiş ileÇerezler penceresi altındaki bütün seçeneklerin işaretlerini kaldırın. Daha sonra Güvenlik penceresine gelin ve Parolalar bölümündeki bütün seçeneklerin işaretlerini kaldırın.

2. Kişisel bilgisayarında Antiphishing yazılımı var mıydı? Hani şu taklit website sahteciliğinden koruyan yazılımlardan? Umuma açık bilgisayarlarda böyle bir yazılım olmayabilir. E-mailinize gelen bankacılık gibi finansal konulardaki maillerdeki bağlantılara tıklarken dikkatli olun. Sizi taklit bir web sitesine götürüyor olabilir.

3. Bilgisayarda herhangi bir kişisel bilgi girecekseniz, mutlaka bilgisayarda malware yazılım bulunmadığından emin olun. Bunun için www.nanoscan.com web sitesinde hızlı bir tarama yapabilirsiniz. Hardware keyloggerlar yazılımlar ile tesbit edilemezler. Bu sebeple çok gerekli değilse şifrenizi kullanmamak en iyisi.

4. Tarayıcıyla işiniz bittiğinizde, izlerinizi yok edin. Firefox’ta Ctrl + Shift + Del kombinasyonunu kullanın ve bütün seçenekleri işaretleyerekTamam’a basın. IE’de Araçlar menüsünden Gözatma Geçmişini Sil seçeneğini seçin.

5. Bilgisayardaki işinizi tamamladığınızda, Bilgisayarım’ı açın, Hard disk ikonuna sağ tıklayın ve Özellikler’e girin. Diski Temizle butonuna tıklayın ve pencerenin açılmasını bekleyin. Açılan pencerede Çöp Kutusunun ve geçmiş klasörünün seçili olduğundan ve sıkıştırılmış eski dosyaların seçili olmadığından emin olun. Tamam’a basarak bilgisayarı temizleyin.

Şunu asla unutmamalısınız: Bir bilgisayara kaydettiğiniz dosyalar, siz onları silseniz, çöp kutusundan da temizleniz bile gerçekten harddisk’ten silinmezler. O dosyaların tekrar kullanılamayacak hale gelmesinin en kolay yolu, üstlerine yeni dosyaların kaydedilmesidir. Bunu umuma açık bir bilgisayarda yapmanız çok kolay olmayacağı için, bilgisayara indirdiğiniz dosyaların sizin için çok önemli olan dosyalar olmadığına emin olmalısınız.

Sözün özü: Daha sonra pişman olmamak için, kredi kartı bilgilerinizi, internet sitelerindeki üyeliklerinizin isim ve şifrelerini, önemli bilgi ve belgelerinizi bu bilgisayarlarda kullanmamak, her zaman en garantili yöntemdir.

Bu yazının bir bölümü Stay Secure on a Public PC yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.