Logo tasarlarken yapılan 10 yaygın hata
Bir markanın kendini tanıtmasını ve diğer markalardan ayırmasını sağlayan en önemli etkenlerden biri de logosudur. Özellikle webde daha çok göz önünde bulunan logolar; sahip oldukları özgün mesajı, açıkça belirtebilmelidir. Aşağıda, logo tasarlamada sıklıkla yapılan 10 hatayı anlatacağız.
Amatör işi
Verdiğiniz para kadarını alırsınız.
Profesyonel bir iş, profesyonellik kokmalı. Çoğu marka sahibi, ekipman ve hazırlığa paralar akıtırken aynı bonkörlüğü ne yazık ki logoları için göstermiyorlar.
Logoların çoğunun amatörce olmasının en yaygın sebeplerinden bazıları:
Yukarıdaki bütün sebepler, bir felaketle sonuçlanabilir. Logonuzdan amatörlük akıyorsa, işiniz de bundan payını alacaktır. Bir marka, logo ararken ne istediğini bilmeli. Bunun yanında bu işi, ehline vermeli. Bunun avantajları:
Modaya uymak
Böylesi klasik şekillerle, logonuzda satılık template havası olur.
Moda olan ilâveler (çizgiler, eğriler veya kabartamalar) gider gelir ve genellikle klişeleşir. İyi tasarlanmış bir logo belli bir döneme ait olmamalıdır. Bu da, o sıralardaki logo tekniklerine saplanmamakla başarılır. Mesela, son yıllada, resimdeki gibi ismi kuşatıcı eğriler moda. Eğer nevi şahsına münhasır logolar istiyorsanız, modayı bir kenara atın.
Bu arada modayı takip etmeyi de ihmal etmeyin ki; neden sakınmanız gerektiğini bilesiniz.
Pixel bazlı logolar
Pixel bazlı logolardaki boyut değiştirme problemine bir örnek.
Adobe Photoshop gibi pixel bazında çizim imkanı sunan programlarla yapılan çizimler, boyutları büyütüldüğünde çok da kaliteli gözükmez. Bundan sakınmak için; ya çalışmanın dev boyutlarda yapılması, ya da size vektörel çizim imkanı sunan, Adobe Illustrator, Adobe Flash, Corel Draw vb. programlar kullanılması lazım.
Logonun yerine göre küçük, orta ya da çok büyük boylarda sunulması gerekebileceği için, boyut ayarlamasının kaliteyi bozduğu bu pixel bazlı çizimler tavsiye edilmez. Görsel tutarlılığı korumak, logonun her boyutta aynı görünmesini sağlamakla olur.
Vektörel çizimin faydalarından birkaçı:
Hazır resim kullanımı
Hazır resim kullanmak, logonun özgünlüğünü tehlikeye atar.
Bir logo, özgün ve orijinal olmalıdır. Herkesin erişip kullanabildiği, artık neredeyse günlük logo denemelerine malzeme olmuş objeler, birer logo sayılamaz.
Bunun yanında hazır resim kullanmanın yol açabileceği bir diğer problem de, telif problemidir. Kimse bilişim suçlarından başı yansın istemez, hele ki uluslararası olanından.
Müşteriden çok kendi için tasarlamak
Tasarladığınız logoya asla kendi kişiliğinizden katmayın.
Bir logodaki uyumsuzluğu hemen anlayabilirsiniz. Bunun sebebi tasarımcının egosudur. Eğer, bir logoda kullanmak için sabırsızlandığınız bir yazı tipi bulmuşsanız… kullanmayın. Marka veya iş ile uyumlu olup olmadığını düşünün. Baştan aşağı ciddiyet olan hukuk konulu bir siteye graffiti tarzı yazı koyamazsınız.
Bazı tasarımcılar da, gereksiz yere “tescilli marka” olduğunu belirten ‘®’ işaretini koyarlar. Özel bir tarz empoze etmekten çok talebi karşılamaya çalışmak gerekir. Talebe sadık kalınarak, müşteri memnuniyeti sağlanabilir ve konuyla uyumlu bir logo oluşturulabilir.
Haddinden fazla detaylı
Fazla detay içeren logolar baskıda veya daha küçük ebatta, aslı kadar kaliteli görünmeyebilir.
Parmağınızdaki çizgileri, ancak yakından baktığınız zaman ayırt edebilirsiniz. Uzaklaştıkta çizgiler birbirine karışacaktır. Aynı durum, fazla detay içeren logolar için de geçerli.
Küçük boylarda sunulan, detayı bol logolar, detaylarını kaybedecektir. Daha fazla detay, daha fazla inceleme gerektirir. Bu da logoya bakanı yorar. Ayrıca logonun hatırlanabilirliğini büyük ölçüde azaltır. Bakın Apple‘ın, McDonald’s‘ın logolarına. Hem kolay hatırlanabilir, hem istenilen boyutlarda sunulabilir türden tasarıma sahipler.
Etkileyiciliğini renklerle sağlamak
Renkleri yokken, muhteşem bir logo; kimliğini kaybedebilir.
Bu çok yaygın bir hatadır. Tasarımcıların çoğu logoyu renklerdirmek için bekleyemezler. Hatta bazen ifadeyi ve oluşumu renklerle sağlamaya çalışırlar. Renk tercihi son iş olmalı. Yani, logoya siyah-beyaz başlamak en iyisi.
Her iş sahibi, logosunu er ya da geç siyah-beyaz olarak yayınlayacaktır. Mesela bir fotokopide logo renksiz gözükecektir. Tasarımcı bu durumun logonun kimliğini nasıl etkileyeceğini düşünmeli. Logodaki elemanların ayrılmasında sadece renk farkı baskınsa, logo tamamen tek ton gözükecektir.
Hatalı yazı tipi seçimi
Yazı tipi logoyu bazen -deyimi yerindeyse- vezir de, eder rezil de.
Bir logoyu bitirirken, en önemli konu doğru yazı tipi seçimidir. Yüksek kalitede bir logonun altına Comic Sans tarzı bir yazı tipi koyulursa, bir çuval incir berbat olur.
Her yazı tipinin kendine has tarzı, havası, kapsadığı konu alanı vardır. Bu özelliklere dikkat edilerek yapılan yazı tipi seçimleri logoyu tamamlayıcı bir öğe olur. Eğer aranılan yazı tipi bulunamamışsa, harf harf üretmek de bir seçenektir.
Çeşit çeşit yazı tipi
Bir logoda en fazla iki çeşit yazı tipi kullanılmalı.
Bir sürü yazı tipi kullanmak, fotoğraf albümünü bir çırpıda göstermek gibidir. Yazı tiplerinin farklılığı, logoya bakan kişi için bir eziyettir. Çünkü yazı tiplerinin aynı olması bütünlüğü tesis eder. Bu olmayınca hangi kelimelerin birliktelik arz ettiği kafa karıştırır.
Başkalarından aşırmak
Bu konuda yapılan belki de en büyük hata. Ama ne yazık ki; her geçen daha da yaygınlaşmaya ve normal karşılanmaya başlıyor. Başkasının logosunu kopyalamak ne tasarımcıya (!) ne de müşterisine fayda sağlar.