Kolay Uykuya Dalmak için Bir Tavsiye

İnsanların uykuya dalmakta zorluk çekmesinin sayısız nedeni var. Bunlar, hava yolu tıkanıklığı olan uyku apnesi durumunda olduğu gibi fizyolojik olabilir veya günün geç saatlerinde çok fazla kafein alınmasından dolayı olabilir. Fakat bazılarımızın uykularının kaçmasını farklı bir nedeni var: Yarışçı zihinlerimiz daha düşük bir vitese geçemez. Bu aşırı tetikte kategoriye girenlerdenseniz, deneyebileceğiniz ve sorunu çözebileceğiniz için etkili bir alternatif seçenek var.

Araştırmacılar, Deneysel Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada; yatmadan önce, bir sonraki gün (ya da günler) için bir yapılacaklar listesi yazma görevini üstlenenlerin, yalnızca o gün neler yaptıklarını yazanlardan daha çabuk uyuyabildiğini buldular.

Baylor Üniversitesi’nde gerçekleştirilen test, 18-30 yaşları arasında 57 kişiyi bir geceliğine uyku laboratuarında topladı. Planladıkları görevlerini madde işaretlerini veya paragrafları kullanarak yazan grup, yazmayanlara göre ortalama dokuz dakika daha hızlı uyuyabildi. Hatta daha spesifik liste hazırlayanlar, daha hızlı uykuya daldı.

Araştırmacılar, sorumlulukları yazma eyleminin, beynin kişinin yükümlülüklerinden sıyrılabilmesinin bir yolu olabileceğine inanmaktadır (Yapılması gerekenleri düşünmek ise, tam olarak aynı etkiye sahip değildir).

Bu küçük bir çalışma olduğu için sonuçlarının kesinliği sınırlı olsa da, ne kadar basit bir işlem olduğuna bakılırsa, yatakta çok fazla dönüp duranlar için denemeye değer olabilir.

Kaynak: Time

Sevebilirsin...