Mutlu Yaşam için 10 Tavsiye

Geçenlerde, Amherst Üniversitesi’nde profesör olan, Mutluluğun Bilimi kitabının yazarı Catherine Sanderson’ın konuşmacı olduğu bir konferansa katıldım. “Mutluluk Profesörü” olarak da bilinen Sanderson, yıllarca süren bilimsel araştırmalara göre mutluluğu artırmanın 10 yolunu şöyle açıklıyor:

  1. Günlük yaşantınızda ufak değişiklikler yapın. Daha fazla uyumak, spor yapmak, doğa ile buluşmak ya da meditasyon yapmak gibi.
  2. Daha fazla kitap okuyun. Öğrenmek için okuyun. Araştırmalara göre, hayat boyu öğrenmeyi sürdüren insanlar daha sağlıklı kalıyorlar ve daha uzun yaşıyorlar. Günlük yaşantınızdan bir kaçış olarak kitap okuyun; daha mutlu olacaksınız.
  3. İşinizi ve eşinizi iyi seçin. Eğer yaptığınız işi ve beraber olduğunuz kişiyi iyi seçerseniz, kendinizi mutluluğu ve başarıyı elde edecek şekilde konumlandırmış olursunuz.
  4. Müteşekkir olun. Sanderson’a göre minnettarlık duygusunu artırmak için iki önemli yöntem var. Birincisi minnettarlık günlüğü tutmak. İkincisi ise hayatınızda etki bırakmış olan birini ziyaret etmek ve o kişiye nasıl hissettiğinizi anlatmak.
  5. İçinizden gelmiyorsa bile daha fazla gülümseyin. Araştırmalar gösteriyor ki gülümsemek beyninizi daha mutlu bir konuma getiriyor.
  6. Gün içerisindeki basit anların tadını çıkarın. Güzel bir güneşli gün, yeşilliğin verdiği huzur, denize attığınız yassı taş gibi küçük şeylerden zevk almak, sahip olduğunuz şeyler için şükran duymanıza yardımcı olacaktır. Özellikle stresli ve endişeli olduğunuz zamanlarda.
  7. Küçük iyiliklerde bulunun. İyi şeyler yapın. Gönüllü olun. Maddi yardımda bulunun. Araştırmalara göre başkalarına iyilik yaparak kendinize yardımcı olabilirsiniz.
  8. Eşyadan ziyade deneyime para harcayın. Yapılan çalışmalara göre nesnelere  para vermek kısa sürede pişmanlığa yol açarken deneyime para vermek mutluluğa yol açıyor. Yaşadığımız deneyimler “mutluluk kalıntıları” bırakıyor ve zaman geçtikçe bu kalıntıları daha güzel şekilde hatırlıyoruz.
  9. Karşılaştırma yapmaktan kaçının. Her ne kadar insanların hayatı, sosyal medyadan takip ettiğiniz için harikaymış gözükse de muhtemelen o kişinin hayatı düşündüğünüzden daha karışık. Eğer insanların çok muhteşem hayatları olduğu rivayetlerine inanmazsanız kendinizi sevmek, mükemmel olmayan yanlarınızı sevmek çok daha kolay.
  10. Yakın arkadaşlıklar kurun ve bunları devam ettirin. Sanderson’a göre sıkı arkadaşlıklar, mutlu bir hayatın göstergelerinden.

Eğer bu basit yöntemleri uygulamak aklınıza gelmediyse kendinize yüklenmeyin, hepimizin başına gelen bir şey. Sosyal medya ve çevremiz tarafından dayatılmaya çalışılan mutluluğun başka yerde olduğu mesajına karşı koymak zorunda kalıyoruz.

İnsanlar sıklıkla çevrelerinden gelen şu mesajla karşı karşıyalar: arabanızı, kokunuzu, saç renginizi, kilonuzu, giyiminizi ya da buna benzer şeyleri değiştirdiğinizde mutluluğa ulaşacaksınız. Ancak araştırmamız size bir öneride (ya da uyarıda!) bulunuyor: “Odaklandığınız hiçbir şey sandığınız kadar büyük bir etki yapmayacak”.

Mutluluğa giden yolunuzu zorlaştırmayın. Araştırmamızda da gördüğümüz üzere aslında önemli olan basit şeyler. Mutluluğu, kontrolünüzde olan bir alışkanlık haline getirin, başka yerlerden bulup getirmeye çalışmayın. Hayat küçük ve büyük anların birleşiminden başka bir şey değil ve mutluluğun formülü de bu anları bir amaç ile yaşamaktan geçiyor.

Kaynak: Becoming Minimalist

Sevebilirsin...