Daha İyi Alışkanlık Kazanmak İçin Üç Teknik

Alışkanlık edinme-değiştirme sorunumuzun nasıl üstesinden geleceğimizi öğrenebilmek için, önce bu durumu neden yaşadığımızı anlamalıyız:

  • Alışkanlığa başlamayı geciktiririz.
  • Zihinlerimiz, bir plana sadık kalmanın sıkıcılığına isyan eder.
  • Alışkanlığı yapmamak için bahaneler buluruz.

Bu bilişsel zorlukları göz önünde bulundurarak, sizlerle üstesinden gelmek için üç güçlü teknik paylaşacağım. Uygulaması çaba gerektirir, fakat siz bunu halledersiniz!

İşte teknikler:

  1. Yalnızca başlamaya odaklanın. Kendinize bir alarm kurun. Diyelim ki uyandıktan sonra bir düşünce seansı yapacaksınız ya da eve geldiğinizde egzersiz yapacaksınız veya öğle arası boyunca kitap okuyacaksınız. Alışkanlığı yapma zamanı geldiğinde (yani alarm çaldığında), aktiviteye geciktirmeden  başlayın. Başlayabilme yeteneğinde gelişmeye odaklanın. Alarm çaldığında, üzerinde ”Sadece başla.” yazan küçük bir notunuz olsun. Alışkanlığı küçülterek, yapılmasını daha kolay hale getirin (uzun bir egzersiz yerine, bir kaç dakika egzersiz yapın), dikkatinizi dağıtan şeylere bariyer koyun ve o ilk en küçük adımı atın. Her gün, daha iyi başlangıç yapabilmek için antrenman yapacaksınız. Eğer bunda uzmanlaşırsanız, aynı zamanda diğer şeyleri ertelememekte de iyileşeceksiniz!
  2. Alışkanlığa odaklanın. Alışkanlığa başladığınızda, ona odaklanmak ve görevi tamamlamaya çalışmak oldukça yaygın bir durumdur. Bu, çoğumuzun gün boyunca sahip olduğu zihniyettir -yalnızca görevlerimizi aceleye getiriyor, her birini tamamlamaya çalışıyoruz. Fakat aslında, bu alışkanlık edinmeye hiç de yardımcı olmaz. Alışkanlıkla tamamen var olmak,  deneyimi hissetmek, ve hiç sonu olmadığını, o anın her zaman orada olduğunu ve olacağını hayal etmek istiyoruz. Bu, alışkanlığı değiştirebilir, mantıksız bir uygulamaya dönüştürebilir ve biz de bunu yapabildiğimiz için mutlu bile olabiliriz. Bunu yapmak zorunda değiliz, bunu yapacağız. Bu kendimize olan sevginin hareketidir ve bunu sadece kendimizi iyi hissetmek için değil, kendimizi daha çok olayın içinde, rahatlamış hissedebilmek ve diğerlerine hizmet edebilmek için yaparız. Bu, alışkanlığı bütün sevdiklerimiz için yaptığımız andır. Bu yöntem, bir plana bağlı kalmanın bezginliğini gidermek için mutheşem bir çözümdür.
  3. Bahane üretmeye başladığınızda durun. Alışkanlığı yapmamak için bahane üretme sorunumuz, aslında bunu yaptığımızı genelde fark etmiyor oluşumuzdan kaynaklıdır. Bizler sadece onu yapmamaya başlıyoruz. “Sorun değil, daha sonra yaparım.” veya “Unut gitsin, bunu yapmama gerek yok.” ya da “Tek seferden bir şey olmaz.” diye düşünürüz. Bu tarz düşünceler hiç yardımcı olmaz. Bunun yerine, bunları durdurmayı öğrenmeliyiz. Dik oturun, derin bir nefes alın ve kendinize neden bu alışkanlığa başlamak istediğinizi hatırlatın. Kimin için yapıyorsunuz? Onlara sadık mısınız, eğer öyleyseniz, sadakatiniz anlık rahatsızlığınızdan veya bahanelerinizden daha mı büyük? Bu molayı verin ve sevginizi hatırlayın ve kendinizi yalnızca başlayarak ve alışkanlığa odaklanarak içine doldurun.

Sizlere bu üç tekniği sunuyorum, umarım bunlara tüm kalbinizle çabalarsınız.

Kaynak: Leo Babauta

Aleyna Kaltalıoğlu

Selam! Adım Aleyna. Anime, yeraltı edebiyatı, friends, the big bang theory ve birçok film hayranıyım! Dost canlısıyım diyebilirim. Çeviri alanında kendimi geliştirmem için her türlü yardıma açığım!

Sevebilirsin...