Üretken Olmak İçin Eisenhower Yöntemi

Yazar ve başarılı blogger James Clear’a göre Eisenhower kutusu, bu ABD başkanı tarafından kullanılan en ünlü karar verme aracı. Bu yöntem oldukça basit bir kalıptır, sadece iki sütun ve iki sıradan oluşur. Sütunlar, acil olan ve acil olmayan görevleri; satırlar ise önemli olan ve önemli olmayan görevleri temsil eder. Hangi görevlerin önemli ve acil olduğuna karar vermek veya bu dört seçeneğin kombinasyonu size yapmanız gereken eylemi bildirecektir:

Önemli ve Acil: Bu işleri hemen yap.Elini çabuk tut!

Önemli ama Acil Değil: Başlamak için kesinlikle zaman ayarla, sadece şimdi değil, daha sonra.

Önemli Değil ama Acil: Mümkünse bu görevi devret. Bi’ el atmak isteyen kimse var mı?

Önemli ve Acil Değil: Bu görev neden aklında ki? Hadi ama. Bırak ve daha büyük şeylere yönel.

Clear, bu kalıbı çok yönlülüğünden dolayı sevdiğini belirtiyor. Bunu uzun vadeli görevlere de, bir günde yapıp geçmek istediğiniz şeylere de uygulayabilirsiniz. Uzun lafın kısası bu, yapmak istediklerinizi tüm zamanınızı harcamayacak şekilde sıraya koymanızın bir yoludur.

Sıralama Kutusu

Dwight Eisenhower bir keresinde “Önemli olan ne varsa nadiren acildir ve acil olan ne varsa nadiren önemlidir.” demiş. Bi’ de bunlara anlat, Ike. Yapılacakları, Eisenhower kutusunun bölümlerine yerleştirmek başka bir şey, onları sıralamaksa bambaşka…

Acil görevleri, yanıtlamaya ihtiyaç duyduğunuz şeyler gibi düşünün: Mesajlar, emailler, son teslim tarihleri vb. Önemli görevleri; sizin için bir şey ifade eden ve hedeflerinizi gerçekten daha da ileri götüren şeyler olarak düşünün: Arkadaşlarınızı ve ailenizi aramak, araştırma yapmak, hobilerinizden zevk almak,vb.

Bazı kutuları sıralamak zor olsa bile,en azından “Önemli ve Acil Değil” kutunuza özellikle dikkat edin. Bu kutunuzun boş olmaması, gereksiz görevleri şimdiden başınızdan atmış olduğunuzu gösterir, bu nedenle zaten kazanmaya başladınız bile. İşte bu!

“Eisenhower yönteminin özellikle kullanışlı olduğunu düşünüyorum çünkü bir eylemin gerçekten gerekli olup olmadığını sorgulamaya itiyor.” diye yazıyor Clear. “Ki bu da görevleri anlamsızca tekrarlayıp durmak yerine onları ‘Sil’ çeyreğine götürme ihtimalim daha yüksek demektir.”

Sevebilirsin...