Çok Sevilen İnsanların 11 Alışkanlığı

Çok Sevilen İnsanların 11 Alışkanlığı

Hepimiz diğer insanların hakkımızda ne düşündüğünü merak eder ve biraz da beğenilmek isteriz. İnsanların sizi sevmesi için temel kural; anlayışlı, son derece dürüst ve iyi bir insan olmaktan geçer. Bu temel kuralların yanı sıra, ufak tefek ve daha derin anlamları olan bir takım davranışlar vardır ki, bu davranışlar insanların hakkınızda düşündüklerini iyi yönde etkileyebilir.

Bu ipuçlarının çoğu her gün uygulayabileceğiniz küçük çaplı teknikler. Önemsiz veya aptalca gözükseler de, olduğunuzdan daha popüler hale gelmenizde kesin etkileri olacağına emin olabilirsiniz.

1- İsimleri Kullanın

Kabul edelim, hepimiz başkalarının bize kendi ismimizle seslenmesinden hoşnut olacak kadar narsist sayılırız aslında… Bunu mutlaka deneyin; karşınızdakilerin isimlerini aklınızda tutun ve onlara isimleriyle hitap edin. Kişisel gelişim uzmanı Dale Carnegie’nin klasiklerinden olan “Nasıl Arkadaş Kazanır ve Diğer İnsanları Etkilersiniz” isimli ünlü kitabında bahsi geçen bu çok defa tecrübe edilmiş teknikle hayran kitlenizi artıracağınıza emin olabilirsiniz.

2- İçten Gülümseyin!

Karşınızdaki insana samimiyetle dolu bir gülümseme sergilediğinizde, mutluluğunuz o kişiye de yansır. Bir çok araştırma bizlere olumlu veya olumsuz ruh halinin bireyler arasındaki yansımalarına dair bilgiler sunuyor. Pozitif olmanız karşıdaki insanların günlük yaşantısına yansıdığında, o kişilerin unutamayacakları etkilere yol açar.

3- Dinleyin (Sadece Kulaklarınızla Değil)

İnsanları dinlediğinizde sizi daha çok seveceklerini herkes biliyor elbette. Arkadaşlarınızla akşam yemeğindeyken Twitter’da olup bitenlerle ilgilenmemenizden daha fazlasıdır aslında bu dinleme şekli. Mesela karşınızdaki insana onu dinlediğinizi hissettirmeniz için beden dilinizin ne söylediğine dikkat etmelisiniz, vücudunuzun duruşu karşınızdaki insana paralel olmalı, yani birini dinlerken yüzünüzü o kişiye doğru dönmelisiniz. Göz kontağı kurmalısınız, tüm dikkatinizi karşınızdaki kişinin ne anlattığına vermelisiniz. Ve sözlü konfirmasyon yapmalısınız, bu söylemi bir sonraki paragrafta daha detaylı anlatacağız.

4- Sözlü Konfirmasyon Yapın

Türk Dil Kurumu’na göre konfirmasyon kelimesi, doğrulanmış, geçerlenmiş, onaylanmış anlamlarına gelir. Bütün psikoloji kitapları “aktif dinleme” tekniğini önerir. Aktif dinleme, karşıdaki insanın söylediklerinin bölümler halinde tekrarlanması etrafında şekillenir. Diğer bireyler konuşulan konu hakkında herşeyi gerçekten can kulağıyla dinlediğinizi, konuyu önemsediğinizi hissederler. Ve ayrıca onların söyledikleri kelimelerin bire bir tekrarlanması ile egolarını mutlaka okşamış olursunuz.

5- Hatırlatmalar: Önemsediğini Kanıtla

Karşınızdaki kişiyi önemsediğinizi göstermenin gerçek yolu o kişinin daha önceden belirttiği bir konuyu gündeme getirmekten geçer. Bu konular hayat akışını değiştiren büyük olaylardan oluşmak zorunda değildir. Aslında çoğu zaman bir insanın hayatındaki ufak olayları dile getirmek olduğundan daha fazla etkiye yol açar.

6- Samimi iltifatlar ve Bolca Övgü

Yukarıda bahsettiğimiz kişisel gelişim uzmanı Dale Carnegie’ye göre çevremizdeki insanlar gerçekçi takdirlere ve samimi iltifatlar duymaya bayılıyor. Çoğu insan boş övgüleri gerçek iltifatlardan kolaylıkla ayırabilir. İnsanların samimi iltifatları duymayı istemesinin en önemli sebebi, çabalarının göz ardı edilmemesini istemeleri ve iyi şekilde anılmak arzusudur. Bir kişi doğru bir şeyler yapıyorsa bunu ona söyleyin. Bu davranışınız asla unutulmayacaktır.

7- Eleştirilerinizi Dikkatli Yapın

İltifatlarınızda cömert olduğunuz kadar, eleştirilerinizde de bir o kadar ılımlı ve dikkatli olmanız gerekebilir. İnsanların egoları hassastır ve hafif bir kınama kelimesi bile oldukça gurur kırıcı olabilir. Tabi ki gerektiği yerlerde yanlışlıkları düzeltebilirsiniz ama bu davranışın daima bir nedeni olmalı ve hassas şekilde üstesinden gelebilmelisiniz. Eğer bir insan hata yaptıysa bu hatayı herkesin içinde söylemek yerine sonraya saklayın, dikkatli ve hassas davranın.

8- Emir Vermeyin, Rica Edin

Hiç kimse kendisine emirler yağdırılmasından hoşlanmaz. Gerçek şu ki, bunu yapmak yerine, rica ederek de aynı sonucu elde edebilirsiniz. İki davranışınızın da sonucunda aynı sonuçlar elde edersiniz belki ama karşınızdaki insanlarda bıraktığınız etki kesinlikle aynı olmayacaktır.

9- Hikaye Anlatmakta Usta Olun

İnsanlar iyi hikayeleri severler ama bu iyi hikayeleri bilge anlatıcılardan dinlemek ayrı bir zevk verir. Hikaye anlatmak sanat gibidir ve karşınızdakilerin yüreklerine dokunduğunuz bu anlarda onların dilinden konuştuğunuzu anlamalarına yardımcı olur.

10- Akıl Danışın

Etkili olan bir diğer davranış şekli ise akıl danışmaktır ve bu davranış insanların sizi sevmesini sağlamak için mükemmel bir stratejidir. Tavsiye istemek, akıl danışmak veya bir konu hakkında karşınızdaki insanın fikirlerini sormak, onlara düşüncelerine ne kadar saygı gösterdiğinizi ve değer verdiğinizi gösterir.

11- Sorular sorun

İnsanlar ben merkezcidir ve kendileri hakkında konuşmayı severler. İnsanların kendileri hakkında konuşmalarını istiyor ve onlara sorular soruyorsanız; konuşmanız bittiğinde, harika bir insan olduğunuzu düşüneceklerdir. Bu muhabbet karşınızdaki insana sizi sevmesi için bir neden sunmuyorsa bile, egosunu tatmin ettiğiniz için bilinç altında sizi daha iyi biri olarak düşünecektir.

Kaynak: The Mission

Sevebilirsin...