Einstein’dan Öğreneceğimiz 7 Hayat Dersi

Einstein’dan Öğreneceğimiz 7 Hayat Dersi

Einstein’ı bilmeyenimiz var mı? Görelilik kuramı ve Kuantum Fiziği gibi konularda yaptığı çalışmalarla bilim tarihinde hatırı sayılır bir yer edinen ve 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görülen bu bilim insanının, hemen her konuda onlarca özlü sözü var.

Bu sözlerden bazıları, gerçekten günlük yaşamımızda kolayca uygulayabileceğimiz tavsiyeler içeriyor. İsterseniz, bu hayat düsturlarına bir göz atalım.

1. Merak Ettiklerinin İzinden Git

“Özel bir kabiliyetim yok. Sadece tutkulu biçimde meraklıyım.”

Einstein’ın söylemeye çalıştığı şey şu: Hayatı boyunca başardığı her şey, merakının peşinde giderek gerçekleşti. Hepimiz meraklı olduğumuzu iddia ederiz, ama soru işaretleri ortaya çıktığında, bunların üzerine gitmek ve gerçeği öğrenmeye çalışmak çoğunlukla zor gelir, pes ederiz.

Merakının izinden git! Her yeni şey öğrenişinde, bir başkasına merak duyacaksın. Bu ilerleyiş, seni sıradan olmaktan koruyacak.

2. Azim Her Kapıyı Açar

“Çok zeki olduğumdan değil; problemlerle daha uzun süre uğraştığımdan…”

Sadece Einstein değil, hemen hemen bütün başarılı karakterlerin ortak noktası bu: Azim.

Karşınıza çıkan her problemin en az bir çözümü var. Bir problemle yeterli süre uğraşırsanız, her köşesini didik didik ederseniz, mutlaka bir çözüm bulacaksınız.

Eğer azim, karakterinizin bir parçası olmuşsa, hedeflerinize ulaşmanız için gerekli olan en önemli özelliği taşıyorsunuz demektir.

3. Hatalar Yap

“Asla hata yapmamış birisi, hiç yeni bir şey denememiş demektir.”

Hata yapmaktan korkma! Bilinmezlikten ve başarısızlıktan korkmadan yoluna devam et! Korkularının üzerine git! Kutuplara gitmek için çabalamıyorsan, Kutupları görmek istiyor olmanın hiç bir anlamı yok.

Başarılı ile başarısızı ayıran şey budur. Deneyip yanılmadan, zayıf yanlarını göremezsin ve kaybetmeden, büyük tecrübeler kazanamazsın.

4. Değer Üret

“Başarılı olmaya değil, değerli olmaya çalışın.”

Çoğu insan “başarı” kelimesine yanlış açıdan bakar. Başarı, sizin yokluğunuzda bile saat gibi işleyen bir şirkete veya milyon dolarlık bir servete sahip olmak değildir. Başarı, hayat yarışında, doğru bir amaca adım adım ilerlemektir. Böylece, attığınız her adım, hedefinize ulaştığınızda duyacağınız mutluluğu arttırır.

Hiç kimse, içinde bulunduğunuz şartları, çektiğiniz zorlukları sizin kadar bilemez. Bu yüzden, başarılı olup olmadığınıza bşkaları karar veremez, ancak siz karar verebilirsiniz.

Bir değer uğruna yaşayan insan, çevresindekileri de doğru yaşamaya ve doğru hareketler yapmaya sevk eder. Değer sahibi bir insanda; etik, ahlak, nezaket, doğruluk, dürüstlük kavramları oturmuştur. Bunları sarsılmaz biçimde hayata geçirmek için bir ömür bile çabalansa yeri var.

5. Bilgi, Deneyimden Gelir

“Bilgi, irfan değildir. İrfanın tek kaynağı tecrübe etmektir.”

Bir konumda yeterli ve yetenekli birisini gördüğümüzde, bu kişinin tecrübeli olduğuna kanaat getiririz. Evlerinde devasa bir kütüphaneleri olduğu veya binlerce kitap okudukları için değil, çok defa benzer durumlar yaşadıkları ve tecrübe kazandıkları için.

Üçüncü maddede de söylediğimiz gibi, hatalar yapmayı göze almalı ve en azından bir işin “nasıl yapılmayacağını” öğrenmeye çalışmalıyız. Tecrübe bu şekilde kazanılır.

6. Kuralları Öğren ve Daha İyi Oyna

“Oyunun kurallarını öğrenmelisiniz. Ve sonra diğer herkesten daha iyi oynamalısınız.”

Hayatımız boyunca, karşılaştığımız durumlar, oyunun kurallarını bize öğretme görevini üstleniyorlar. Sevsek de sevmesek de, dolaylı olarak kurallara göre oynamamız gerektiğini öğreniyoruz.

Mesela, başarılı olma oyununun kuralları belli: Israr et, devam et ve sürekli tecrübe kazan!

Bu söylenenleri, diğer insanlardan daha iyi yapabilirsek, daima diğerlerinden bir adım önde oluruz.

Bu cümleden, başarılı insanların yaptıklarını yapmak zorunda olduğun anlamını çıkarma. Oyunun kurallarını tam olarak anladıktan sonra, diğerlerinden daha iyi oynama kabiliyetin gelişmiş olacak. Hatta an gelecek, kuralları bile değiştirebileceksin.

7. Hayal Gücünün Gücü

“Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir.”

Bilginin ve tecrübenin önemini daha önce vurguladık. Hayal gücü ise, zihinlerimizdeki üç boyutlu bir dünya gibidir. Yapabilme potansiyelimiz olan her şeyi içine alan eğlenceli bir dünya.

Ancak hayal gücümüzün, gerçekleşebilir hedeflere dönüşmesi için, bilmeye ve tecrübe etmeye ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde, hayallerimizi gerçeğe dönüştürme fırsatını elde edebiliriz.

Hayal gücünü itici bir güç olarak değerlendirebilirsek, motivasyonumuzun bozulmasından da korunmuş oluruz.

Kaynak: Nikola Gjakovski, Lifehack

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Keziban Ülker Arıcan dedi ki:

    ilham veren, yoğun tecrübe içeren bi yazı.