Alışverişte Tek Parmak Kuralı

Alışverişte Tek Parmak Kuralı
UCLA (University of California, Los Angeles)‘de yapılan bir çalışmaya göre, alışveriş sırasında bir ürüne dokunmak, onu alma ihtimalini arttırıyormuş. Çözüm mü? Finans yazarı McGrigg‘e göre, “Tek Parmak Kuralı”ndan yararlanmak.

Çalışma, alışveriş sırasında bir ürüne dokunmanın üzerimizde “sahiplik hissi” duygusu oluşturduğunu saptamış. Üstelik bu his, ürünü satın almamızı, yani aslında ihtiyacımız olmayabilecek bir ürüne para harcamamızı sağlayabiliyormuş. Çözümüyse çok basit: Ürünü ellememek.

Üstelik McGrigg‘in, ürüne dokunma ihtiyacı ile gereksiz satın alma dürtüsü arasını bulan bir yöntemi var:

“İstediğiniz her ürüne temas edebilirsiniz. Ama yalnızca bir parmağınızla.”

Kural, kökenini çocukluğumuzdan alıyor. Çocukların her şeye dokunmak istediklerinizi biliyoruz. Bu alışkanlık, yıllar içerisinde aslında pek de kaybolmuyor. Alışverişte, ürünleri elimize almak ve ihtiyacımız olmamasına rağmen üzerindeki yazıları okumak da bunun bir yansıması.

Yapılan çalışmalar, nesnelere tek parmakla dokunmalarına izin verilen çocukların, daha sonra o nesnelere ilgilerinin azaldığını göstermiş. Neden biz yetişkinlerde de işe yaramasın?

Bu yöntem online alışverişlerde yararlı olmayabilir. Ama bir sonraki market alışverişinizde, raflar arasında anlamsızca dolaşmaya başladığınızda hatırlayın: Dokunabilirsiniz, ama sadece bir parmakla!

Keyifli alışverişler!

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. Eda Bahadır dedi ki:

    Bu yazıya rastgeldiğim için oldukça şanslı hissediyorum :O Dokunduğum herşey elimde kalmayacak artık (: