Esrarengiz Kuyumcu Soygunu

Esrarengiz Kuyumcu Soygunu

Bu hikaye; Hy Conrad tarafından yazılmış olup, Sherlock Holmes’un torununun torunu olan başarılı dedektif Sherman Oliver Holmes’u konu almaktadır.

Acaba, bu gizeme siz ışık tutabilir misiniz?

Esrarengiz Kuyumcu Soygunu

“Belki kafamı ütülemeyi bırakırsın” dedi Zach Alban, Sherman kuyumcu dükkanına adım attığında. “Gördün mü? Tavsiye ettiğin alarm sistemini dükkanıma taktırdım, alarm doğruca polis istasyonuyla bağlantılı” diyerek devam etti.

Sherman, “zamanı gelmişti” diyerek cevapladı. Alban Kuyumcu Dükkanı yakın zamanda büyüyen bir şirketti, dolayısıyla ellerinde çalınmaya müsait mücevherler bulunmaktaydı.

Orada bulunan Ricky May, Bay Alban’a işini bitirdiğini, dükkanın önündeki camekanda bulunan mücevherleri güvenli bir şekilde çekmecelere kilitlediğini söyledi. Genç asistan otobüse yetişmek için dükkandan çıkarken kapının açılıp-kapanırken çıkardığı vızlama duyuldu.

Bay Alban’ın sağ kolu olan Melanie, ceketini giyerken, yeni kurulmuş alarm sistemine göz gezdirdi. “Bana alarmın şifresini vermeyi düşünüyor musun, Zach?” diye sordu. “Her açılış ve kapanış sırasında senin gelip şifreyi girmen gerekmez” diye devam etti.

“Şu an için değil, belki ileride olabilir” diye cevap verdi Bay Alban. Melanie, “Nasıl istersen” dedi.

Caddeyi, Melanie’nin erkek arkadaşının geldiğini haber veren bir motosiklet gürlemesi doldurdu. Yarın görüşürüz diyerek, caddede duran Harley-Davidson motorun arkasına atladı.

Zach, onu uğurladıktan sonra arkada bulunan büroya geçti. Sherman’a yeni alarm sistemini göstermek için sabırsızlanıyordu.

“Alarmı hazır hale getirdikten sonra kırılan herhangi bir cam veya açılan bir kapı sistemi harekete geçirecek. 20 saniye içerisinde şifrenin girilmesi gerekiyor. Sen istersen eve git” dedi orada çalışan Sam adlı çalışana. Sam Wells bilgisayarını kapattı ve patronuna iyi akşamlar diledi.

Saniyeler sonra dış kapının kapanma sesi duyuldu, son çalışan da dükkandan ayrılmıştı. Zach; Sherman’a, “Dükkanı kapamama yardımcı olur musun, bir şeyleri yanlış yapmak istemiyorum. İlk yanlış alarmdan sonraki hatalarda para cezası kesiliyor” dedi. Sherman ve Zach bütün talimatları kitabına uygun şekilde yerine getirdiler. Daha sonra yakındaki Gil’in Barı’na doğru yola çıktılar.

Bir saat kadar sonra Sherman, kuyumcu dükkanının önünde bir polis aracı fark etti. Onlarla konuşan polis memuru, dükkanda bir hırsızlık olayı ile karşı karşıya olduklarını belirtti. Arka caddeye bakan dükkan camı paramparça olmuştu. Polis, iki dakika içerisinde olaya müdahale ettiklerini ancak ortalıkta kimsenin olmadığını söyledi.

Sherman, bu hızlı ve titiz soygun karşısında şaşırmıştı. Mücevherlerin bulunduğu çekmeceler keski ile açılmış, içerisindekiler alınmıştı. Sergi camı içerisinde bulunan mücevherler de camın kırılması ile çalınmıştı. Yerde bir sürü cam parçacıkları vardı.

“Yeni alarm sistemim buraya kadarmış” dedi kuyumcunun sahibi Bay Zach. “O kadar acele karar verme” dedi Sherman. “Alarm sistemin olmasaydı hırsızın kim olduğunu nasıl bilebilirdik?”

SORULAR

Dükkanı kim soydu?

Sherman hırsızın kim olduğunu nasıl tespit etti?

CEVAPLAR

“Alarm kimsenin yakalanmasını sağlamadı” dedi Zach kızgın bir şekilde. “Aslına bakarsan sağladı” dedi Sherman. “Söyle bakalım, sence hırsızın burayı boşaltması kaç dakika sürdü?”

Zach yerdeki dağınıklığa bakarak, “Beş bilemedin on dakika sürmüş olmalı” dedi. Buna rağmen polis iki dakika içerisinde buradaydı ve kimseyi görmediğini söyledi. “Bu imkansız olmalı” dedi Zach.

Sherman bu gizemli soyguna ışık tuttu. “Hırsız zaten içerideydi. Dükkandan ayrıldığını görmediğimiz tek kişi Sam Wells. Dükkandan çıktığını söylerek, içeride saklandı. Daha sonradan bütün mücevherleri toplayarak işini bitirdi. Camı kırarak alarmı etkin hale getirdi ve hemen kayboldu. Biz içerideyken kimse içeri girmedi, girseydi kapının çıkardığı sesi duyardık” dedi Sherman.

Bu dedektif hikayesi, Amerikan gizemli romanlar yazarı olan Hy Conrad tarafından yazılmıştır.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...