Lise mezunu

Lise mezunu

Vaktiyle çok tartışmıştık zorunlu eğitimi 8 yıla çıkarırken. Şimdilerde “12 sene olsun” diye çırpınmaya başlayanlar var. Ama ne yazık ki bir çok durumun farkında değiller.

Eğitim 12 sene olursa ne olur? Hiç bir şey olmaz! Galiba en büyük problem de bu. Hiçbir şey olmamasına rağmen devletin omuzlarına onca yük binmesi. Bir kişi, eğitim sistemimizdeki liseyi eğer klasik şekilde okursa mesleki bilgiler ve hayat adına bir şey öğrenemeden ilkokul mezununun da çalışabileceği bir işte çalışıyor.O zaman okuduğu 4 sene aslında boş oluyor. Halbuki o 4 senede çalıştığı işe erkenden başlamış olsa, işinde daha çok ustalaşıp kalifiye eleman olacak.

12 sene okuduktan sonra kişi bakıyor ki bir şey olamamış, bir çırpınış üniversite için harcıyor. Dershaneler, kitaplar, bolca harcama; sonunda kapağı bir yere atarsa ne ala. Yani liseyi bitirmek başlı başına üniversite mezunu olmak gibi geçerlilik sahibi olan bir derece değil (meslek liseleri hariç). ‘‘Ben lise mezunuyum; x, y, z mesleklerinde çalışırım çünkü okuduğum okul bana böyle bir eğitim verdi.” diyemediğimiz için lise okumak bir anlam ifade edilmiyor.

Mesleki eğitim ise üniversitede okumak zorlaştırıldığı için tercih edilmiyor. Ayrıca verdikleri mesleki eğitim tartışılır -İş veren tarafından beğenilmiyor-. Böylece kişi belli bir umutla klasik lise okumaya mahkum ediliyor zorunlu eğitimle.

Çıraklık sistemi veya mesleki eğitim oturtulmadıkça lise çok da önemli olmayan bir kurum, verdiği diploma da üniversiteye girmek için pasaport olmaktan kurtulamaz.

Ömer Faruk Kocaağa

Okumakla meşgul olan yazar, sopayla kovalanıp yazı istenmesi üzerine ürküp 1-2 yazı yolladı, akabinde de yazar kadrosuna dahil oldu. Genelde toplum konularına eğilen bu yazar, ara sıra siz nadide okuyucuları güldürmeye çalışsa da, biz onu umutsuz vaka olarak görüyoruz. Çekinmeden yazdığı için dili biraz sansürleniyor ama yazıları sitemize ayrı bir renk katıyor.

Sevebilirsin...