Jiroskop

Jiroskop, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alettir. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır.

Alet, dingil üzerinde hareket eden dönen bir tekerlekten ibarettir. Alet dönerken , tekerleğin açısal dengesine göre yönünü düzeltir.
Buna şöyle bir örnek verelim. Hızla dönen bir topaca dokunmanıza rağmen veya bir yerlere çarpmasına rağmen düşmez. Halbuki dönmez haldeyken, düz bile duramaz.
Yine bunun gibi hızla giden bir bisiklet tekerleği devrilmez, aksine hızla sürülen bir bisiklette dengeyi sağlamak kolaylaşır.

İşte Jiroskop bir bakıma da dönen bir cismin, dış etkilere rağmen asla devrilmemesi kuralıdır. Bu kural sayesinde koskoca gemiler dalgalar karşısında ayakta duruyor. Biz de bu konuyla ilgili iki videoyu sizinle paylaşıyoruz.
Bu ilk videoda tavana asılı bir bisiklet tekerleğinin, dönerken nasıl düz durduğunu görüyoruz.
http://video.google.com/videoplay?docid=3704576499740293417&q=gyroscope

İkinci videoda bir NASA astronotunun eline geçirdiği bir Jiroskopla oynadığını görüyoruz. İple ittirmeye çalışmasına rağmen deviremiyor, sadece yönünü değiştirebiliyor.

http://video.google.com/videoplay?docid=2052918739541398536&q=gyroscope

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

1 Yanıt

  1. keltoş dedi ki:

    iyi.very good.devamını beklerim.bide satın alabileceğimiz yer var mı?