Astronotların gümrük çilesi

Astronotların gümrük çilesi

24 Temmuz 1969’da, ay seyahatinden dönmekte olan ABDli astronotların keyifleri yerindeydi. Akıllarında belki de boy gösterecekleri irili ufaklı kutlamalar, katılacakları büyük çaplı dünya turu vardı. Hepsinden önemlisi tarihe imzalarını atacaklardı.

Ancak unuttukları bir nokta vardı: Bürokrasi. Tarihe imzalarını atmadan önce, gümrük belgelerine imzalarını atmaları gerekiyordu.

24 Temmuz 1969’da atmosfere dahil olan Apollo 11 ekibi, Pasifik Okyanusu’na indikten hemen sonra 21 km uzaklıktaki USS Hornet tarafından alınarak, 1480 km kuzeydoğularındaki Hawaii’ye götürülmüşlerdi. Hawaii’nin Honolulu Havaalanı’na vardıklarındaysa, gümrükten giriş için gerekli belgeler ellerine tutuşturulmuştu.

ABD Gümrük müdürlüğünün 2009 yılında, Apollo 11’in aya seyahatinin 40. yılı olması sebebiyle yayınladığı, NASA’nın da doğruluğunu onayladığı belgelerde, Hareket yeri Ay, Varış yeri ise Honolulu Havaalanı olarak belirtiliyordu.

Astronotların taşıdıkları kargo ise, Ay taşı ve ay tozu örnekleri şeklinde özetlenmişti:

NASA’ya göre bu belge o günlere ait bir espri olarak değerlendirilmeli. Çünkü astronotların Hawaii’ye ulaşması 26 Temmuz’u bulmuştu. Yani gümrük belgelerinde, tarihi önemine binaen 2 gün öncenin tarihi yazılmıştı.

Ancak ABD Gümrüğü’nün bu esprisine astronotların çok da gülmediğini zannediyoruz. Zira USS Hornet’a çıktıktan sonra biyolojik koruma kıyafetlerini bir an bile çıkaramayan Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins; ABD’ye döndüklerinde Houston’a götürülmüş ve 3 hafta boyunca karantinada tutulmuşlardı.

Bu korkulu bekleyişin sebebi, astronotların uzaydan mikrop getirmiş olmaları ihtimaliydi.

Neyse ki bugün, astronotlar uzay seyahatlerinin hemen ardından normal hayatlarına dönebiliyorlar. Yalnızca, uzun süre uzayda kalmış olanlar, yerçekimsiz ortamın sebebiyet verebileceği hastalıklar açısından kontrolden geçiriliyorlar.

Halbuki bir zamanlar uzaya gitmek, gerçekten çileydi.

Image Credit: NASA/U.S. Customs and Border Patrol

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

3 Yanıt

  1. egelidr dedi ki:

    Komik olmuş biraz, yani sen git aydan taş getir, sonra da gümrüğe takıl. 🙂

  2. sanane dedi ki:

    Komik

  3. Varis dedi ki:

    Kaliteli ve okunmaya değer makalelerin verildiği ve bu günlerde arama yapıldığında daha çok karşımıza çıkan bu itinalı web sitesi için emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederiz.