Nasıl “tarih” oldular?

5 Temmuz 2006 tarihli Nasıl “dev”leştiler? başlıklı yazının ardından size bir de Nasıl “tarih” oldular? yazısını sunuyoruz. İbret-i âlem olsun. 🙂


#3. AltaVista:

AltaVista… Zamanının bir numaralı arama motoru… Ama o da webin yayılımına ayak uyduramayanlardan.
AltaVista web sitelerini meta taglerine göre sınıflandırıyordu. Mesela içinde “Makina mühendisi oldu.” cümlesi geçen bir siteyi, “makina” diye aratınca karşınızda buluyordunuz. Başlarda webin yaygın olmaması, bu sistemin göze batmamasına sebep olmuştu. Çünkü kullanıcı ve site sayısı azdı. Webin şahlanmasıyla Altavista attan düştü ve birincilik koltuğunu Google‘a kaptırdı. Bunun akabinde de Yahoo! tarafından satın alınarak “resmen” tarih oldu.(Yahoo!’nun egemenliğinde devam etse de)

AltaVista’nın şu anda en çok tutulan özelliği Babel Fish Translation isimli bir sözlüğü. Aslında sözlük kelimesi yakışmıyor. Çünkü cümleleri 12 dil(İngilizce, Almanca, Çince, Fransızca, Rusça…) arasında birbirine çeviriyor. Çince yazı yazmak istiyorsanız ve biraz olsun İngilizceniz varsa, önce cümlenizi İngilizce’ye çeviriyorsunuz ve bu sözlüğü açıp yazıyorsunuz. O otomatik olarak çevirip size sunuyor. Bunun dışında web sitelerini bile istediğiniz dile çiviriyor. Çok dilli sitelerin hazırlarken kullanılabilecek pratik bir yol.


#2. Hotmail:

Hotmail, 1995 yılında Sabeer Bhatia ve Jack Smith tarafından kuruldu. 4 Temmuz 1996 yılında ise şirket haline geldi.
Hotmail, ilk kez dünyanın neresinde olursa olsun bütün bilgisayarlardan e-posta yoluna ulaşılabilmesini sağladı. Bu şekilde herkes herkese mesaj yollayabildi.
Şimdi de bu şirkete orijinal bir isim bulmak gerekiyordu. Sabeer Bhatia, sonu “mail” ile biten bütün isimleri denedi. En sonunda “Hotmail”de karar kıldı. Zira bu isim web sitesi yapmanın bir türü olan “HTML”nin harflarini içeriyordu. İsim ilk olarak HoTMaiL olarak yazıldı. Amaç HTML’yi büyük harf tekniğiyle belli etmekti.
Hotmail, bu iki kafadarın başlattığı çalışma ile 1997 yılında 8,5 milyon abone sayısına ulaşmıştı bile. Böyle bir imkana ilk defa sahip olan net kullanıcıları akın etmişti. Tabii, bunlardan biri de bendim.
“Peki, madem o kadar iyiydi. Nasıl oldu da tarih oldu? Hem, Hotmail hâlâ var.” demeye başladınız herhalde. Evet, Hotmail tarih oldu.(Ama tam olarak AltaVista gibi değil) Evet, Hotmail hâlâ var.

Hotmail, 1997 yılında, Microsoft tarafından tam 400 milyon Amerikan doları karşılığında satın alınarak MSN bayrağı altına girdi. Bu şekilde de tarih oldu.(MSN Hotmail olarak devam ediyor olsa da)
Şubat 1999 grafiklerine baktığımızda, MSN Hotmail’in 30 milyon aktif üyesine 17 ayrı dilde hizmet vermekte olduğu göreceğiz. Jack ve Sabeer belki de “Tüh, satmasaydık daha iyi olurdu.” diyordur. Kim bilir?

#1. Micro-soft:

4 Nisan 1975’te, New Mexico’da kurulan Micro-soft şirketi, bugünkü Microsoft‘un babasıdır. Bu şirket, iki üniversite öğrencisi olan Bill Gates ve Paul Allen‘in ortaklığıyla kurulmuştu. Bu iki gencin hedefi, ‘her ev ve her masada bir bilgisayar’ olmasıydı.
Bill Gates, MITS(Micro Instrumentation and Telemetry Systems)‘a giderek, o sıralar yeni çıkan Altair 8800 bilgisayar sisteminde çalışan BASIC programlama dilini geliştirdiklerini söyledi. Bunun üzerine MITS bunun telif hakkını Bill Gates’ten satın aldı. Bu işin kârlı bir iş olduğunu düşünen Bill Gates, Hukuk Fakültesini bırakarak Micro-soft firmasını kurdu.
1 Kasım 1978’de şirket, ilk uluslararası bürosunu Japonya’da açtı.
3 yıl sonra da, yani 1981 yılında, Micro-soft ismi, Microsoft‘a dönüşerek tarih oldu.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.