@ yerine (at) kullanmayın
İnternetin ilk yıllarında e-maillerimizi ulu orta ifşa ediyorduk: Mailim: murat@murat.com şeklinde. Sonraları, spamci bazı gençlerin bu mail adreslerini toplayıp spam listeleri oluşturduklarını öğrendik. Çok sinirlendik.
Bu yüzden onlardan kurtulmak için yeni yöntemler geliştirdik.
İşte (at) ve [at]‘i tanımamız da o dönemlere rastlar.
Çözüm gayet basitti. Bu adamların internette @mesela.com şeklinde arama yaptıklarını ve buldukları mail adreslerini topladıklarını biliyorduk. Eğer @ yerine (at) veya [at] kullanırsak, hem spamcilerden kurtulmuş olurduk, hem de insanlar kolayca (at)’in @ yerine kullanıldığını anlayabilirlerdi.
İşte bu yüzden internette “Mailim: murat(at)murat.com. (at)’i @’e çevirin” tarzı cümlelere sıkça rastlarız.
Kullanışlı bir çözüm ve işe yarar değil mi?
Pek de değil! Bu yöntemin kullanıldığı ilk günlerde gerçekten belli bir başarı yakalandı. Fakat bugün binlerce insan spamcilerden kurtulmak için bu yöntemi kullanıyor ve artık neredeyse (at) kullanmak spamcilerin işini kolaylaştırıyor.
Niçin? Çünkü Google gibi arama motorları @, [, ( gibi karakterleri aramadan çıkarırlar. Bu yüzden örneğin Google’da @hotmail.com şeklinde arama yaparsanız, yalnızca hotmail.com aramasının sonuçlarına ulaşırsınız.
(at) kullanmanın gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamak için arama kalıbımızı değiştirelim. Eğer Google’da at hotmail.com aramasını yaparsak, şu aramaların her birinin vereceği sonucu bulabiliriz: (at)hotmail.com, [at]hotmail.com, at hotmail.com vs.
Görebileceğiniz gibi basit bir arama kalıbı, binlerce mail adresine ulaşmamızı sağlıyor. Öyleyse @ yerine at kullanmanın ne anlamı var?
Sonuç olarak, @ yerine asla (at) veya [at] kullanmayın. Çünkü onlar da spamcilerin işine geliyorlar.
İnternette mutlaka e-mailinizi yazmanız gerekiyorsa, e-mail adresinizi resim dosyalarına çeviren siteleri veya E-mail adresinizi karıştıran JS kodlarını kullanabilirsiniz. Bu yöntemler e-mailinizi korumak için daha faydalı olacaktır.
Güzel paylaşım. Teşekkürler