Japonya Notları – Hiroşima
Hiroşima… Adı insanlık tarihine kara harflerle yazılmış şehir…
6 Ağustos 1945 yılı saat 08:15’te insanlık tarihinin ilk atom bombası bu şehre atıldı. Atıldığı ilk anda 70000, sonrasında radyasyonun etkileri ile 140000 insanın ölümüne neden oldu.
Bomba için hava şartları göz önünde bulundurularak Hiroşima, Yokohama, Kokura ve Niigata şehirleri şeçilmiş. Atom bombasının etkilerinin daha iyi izlenebilmesi için bu şehirlere hava saldırıları yapılmamış. Ayrıca bu şehirlere göç olması için buralara hava saldırıları yapılmayacağı söylentileri yayılmış. Japon halkı incelenerek en çok dışarıda oldukları saatler tespit edilmiş ve bombanın yok ediciliğini gözlemlemek için şartlar sağlanmıştır.
Uçaklar havalanmadan önce bombanın hangi şehire atılacağı belli değildir. Hava şartlarının en iyi, gökyüzünün en açık olduğu şehir, bombanın atılacağı şehir olarak seçilecektir. Sonuçta seçilen şehir Hiroşima’dır.
Atom bombasının yıkıcı etkisini şu anda Hiroşima şehrinde görmek pek mümkün değil. Hiroşima da diğer Japon şehirleri gibi yeşillik. Atom bombasından sonra Japonya’nın her yerinden insanlar radyasyona rağmen gelip buraya ağaç dikmişler.
Hiroşima’ya Osaka’dan hızlı trenle 1,5 saatte ulaşılabiliyor. Hiroşima’da görülecek yerlerden Atom Bombası binası, atom bombasının tam üzerinde patladığı o zamanların ticaret binası. Bombadan sonra yıkılmamış birkaç binadan biri. Atom Bombası binasının bulunduğu alanda, bombadan ölen çocuklara adanmış Çocuk Barış anıtı var. Bu anıt atom bombası sonrası lösemi olan Sadako Sasaki isimli çocuğa adanmıştır.
Sadako’nun hikayesi Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu isimli kitapta da geçer. Atom Bombası atıldığında 2 Yaşında olan Sadako Sasaki, 11 yaşında lösemi olur. Bir inanışa göre kağıttan 1000 turna kuşu katlayan kişinin dileğinin kabul olduğunu öğrenir ve Sadako büyük azimle iyileşmek için turna kuşu katlar. Ancak 644. turnayı katlarken hayata veda eder. O günden beri çocuklar bu anıta kağıttan turna kuşları katlayıp bırakırlar. Gittiğimizde biz de Sadako anıtına kağıttan turnamızı bıraktık.
Atom bombasıyla ilgili tüm bilgileri almak için, Atom Bombası Müzesi’ne gitmek şart. Atom bombasının tüm detayları ve atom bombasında yok olan hayatlara dair tüm detaylar bu müzede mevcut. Gezdiğim müzelerden, tartışmasız beni en çok etkileyen müze burası olmuştur.
Japonya’ya gidince görmeden dönülmemesi gereken bir yer Hiroşima. Hiroşima’ya da gidince de görmeden görülmemesi gereken bir yer var; Miyajima Adası.
Miyajima adası Japonlar için kutsal kabul ediliyor. Eski zamanlarda bu adanın kutsallığı bozulmasın diye din adamlarından başka kimse bu adaya ayak basmıyormuş ve ibadet eden insanlar adaya ayak basmasın diye Tapınak su üstüne inşa edilmiş. Japonya’nın simgelerinden sayılan denizin içindeki şinto kapısı otori de bu tapınağa bağlı. Otori Japonya’nın en dikkat çekici 3 görüntüsünden biri kabul ediliyor.
Hiroşima’nın okonomiyakisi ve içi tatlı fasulyeli kekleri meşhur. Miyajima da ızgara istiridyesi ile meşhur. Yalnız okonomiyakinin içine domuz da konulabiliyor. İçi tatlı fasulyeli kekleri hediye olarak getirebilirsiniz.
Hiroşima Japonya’da gezdiğimiz son şehirdi. Hiroşima’dan hızlı trenle Fukuoka’ya, oradan da feribotla Güney Kore’ye geçerek Japonya’ya veda ettik.
Japonya Notları yazı dizimiz, bu yazı ile son buldu. Bu yazı dizisini bütün yazılarına ulaşmak için tıklayın.