İki Senaryo

Şimdi kendinizi bir aile babası yerine koyun. Ailenizle kahvaltı ediyorsunuz. Oğlunuz, kahve fincanına çarpıyor ve kahve üzerinize dökülüyor.

(Buraya kadar olan olaylar sizin kontrolünüz dışında oluyor. Bundan sonra iki şekil tavır sonucu iki ayrı gün akışı oluyor.)

1.Tavır
Çok sinirleniyorsunuz. Kahveyi döktüğü için oğlunuza kaba bir biçimde kızıyorsunuz. Çocuk üzülüyor ve ağlamaya başlıyor. Bu azarlamadan sonra sıra eşinize geliyor. Fincanı masanın kenarına çok yakın koyduğu için eşinizi de eleştiriyorsunuz. Bunu kısa bir tartışma takip ediyor. Öfkeyle yandaki odaya giriyorsunuz ve gömleğinizi değiştiriyorsunuz. Geri geldiğini oğlunuzu ağlamaktan dolayı kahvaltısını bitirememiş ve okul için hazırlanamamış ve okul servisini kaçırmış halde buluyorsunuz.

İşe gitmek için hemen çıkmanız gerekiyor. Aceleyle arabanıza biniyorsunuz. Çocuğunuzu okula bırakmak üzere hareket ediyorsunuz. Geç kaldığınız için trafik kurallarına uymuyorsunuz. Polis sizi durduruyor. Ceza yazıyor. Daha da geç kalıyorsunuz. Oğlunuz “Hoşçakal baba.” bile demeden binaya koşuyor.

İş yerine bir saat gecikmeli gidiyorsunuz. Evrak çantanızı unuttuğunuzu fark ediyorsunuz. Gününüz aksiliklerle başladı. Daha da kötüleşir diye düşünüyorsunuz. Başınıza bir ağrı saplanıyor. Akşam eve gitmeyi dört gözle bekliyorsunuz.

Eve ulaştığınızda, sabahki olaydan dolayı eşiniz ve oğlunuzla olan ilişkinizde araya soğukluk girdiğini görüyorsunuz.

Bütün bunlar, sabahleyin verdiğiniz tepki sonucu oldu. Bunun sorumlusu sizsiniz.

Eğer 2. Tavırı takınsaydınız;

Üzerinize kahve dökülünce oğlunuz üzülmesin diye “Önemli değil. Bir dahakine dikkat edersin.” derdiniz. Zaten yapılacak bir şey yoktu. İçeri gidip gömleğinizi değiştirip evrak çantanızı aldığınızda oğlunuzun servise bindiğini görecektiniz. Yavrunuz geri dönüp el sallayacak ve siz de eşinizle birbirinize iyi temennilerde bulunup zamanında işe gelecek ve çalışma arkadaşlarınıza neşeli bir şekilde selam verecektiniz. Dolayısıyla iştahla işe başlayacaktınız.

İki farklı tavır ve sonucunda iki ayrı senaryo. İkisi de aynı başladı fakat farklı bitti. Seçim sizin.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...