Çığ Duvarı
Flateyri, İzlanda’nın kuzeybatısında 300 nüfuslu bir balıkçı köyü. 1995 yılında köye komşu olan Kollahvilft Dağı’ndan kopan bir çığ, 20 kişinin ölümüne sebep olmuş. Aynı yıl İzlanda’da yaşanan bir başka çığ felaketinde de 16 kişinin hayatını kaybetmiş olması, 300.000 nüfuslu minik ülkede konunun daha fazla dikkat çekmesini sağlamış.
Çığın köye zarar vermesine karşı önlem almak isteyen İzlandalılar, çareyi topraktan devasa bir duvar örmekte bulmuşlar. Kama şeklindeki duvar, kara karşı bir bariyer görevi üstleniyor ve çığı okyanusa doğru yönlendiriyor. Böylece köy korunmuş oluyor.
Çığa yakalananlar ne yapmalı?
Duvar, 1998’de tamamlanmış. İki saptırıcı setten oluşan kama şeklindeki yapı, köyün dağa bakan tarafında yer alıyor. Kamanın alt uçlarının arasında, küçük bir toplama seddi daha var. Duvarlar 600 metre uzunluğunda ve 15 – 20 metre yüksekliğindeler. Toplama seddi ise 10 metre yüksekliğinde ve 350 metre uzunluğunda.
Peki işe yaramış mı? Evet:
Duvarın tamamlanmasından sadece bir yıl sonra, Şubat 1999’da, dağdan kopan büyük bir çığ, duvarın doğu tarafına çarparak okyanusa dökülmüş. Köy zarar görmemiş. Sonraki kış da, Mart ayında, batı duvarı bir çığın köye ulaşmasına engel olmuş. Hemen her yıl yaşanan ufak çığlarda da duvar görevini eksiksiz yerine getirmiş.