Ne zaman _blank kullanmalıyım?
Target=”_blank” bildiğiniz gibi “Yeni pencerede açma” işlemini yapan kod parçası. Fakat W3C– World Wide Web Consortium bu kod parçasının kullanıldığı linklerin kurallara uygun olmadığını söylüyor. Sebep: Kullanıcıyı yeni pencerede açmaya zorluyor olmamızmış ki, bu da kendilerince yanlışmış. Peki gerçekten öyle mi? İsterseniz kuralları biraz kenarda tutalım ve kullanışlılığa neyin daha uygun olduğunu düşünelim.
_blank‘i, yani yeni bir sayfada açmayı, iki durumda kullanabiliriz. Bunlardan birincisi linkin kendi sitemizdeki bir yere yönleniyor olması, diğeriyse sitemiz dışında bir yere yönleniyor olmasıdır. İki durumda kullanışlılık açısından farklılıklar olacaktır.
Yine biraz derin düşündüğümüzde 2. durum için de iki farklı alt durum tespit edebiliriz. Birincisi, yazılarımızın bir yerinde kullandığımız, ziyaretçinin isterse tıklayabileceği linklerdir. Ziyaretçi bunlara tıklamanın dışında, yazıyı okumaya da devam etmelidir. 2. ise ziyaretçinin sadece o linke tıklamak için sayfamıza geldiği yerlerdeki linklerdir.
Öncelikle “site içine-site dışına link” durumlarını inceleyelim. Eğer kendi sitenizde bir sayfaya link vermişseniz, kullanıcıyı “_blank” ile göndermeniz kullanışlı olmayacaktır. Çünkü kendi sayfalarınıza yönlenen böyle bağlantıları yeni pencerede açmak, gereksiz yere fazla sayıda pencere açılmasına sebep olacak ve kullanıcıya bıkkınlık verecektir. Fakat tam aksine siteniz dışına vereceğiniz linklerde “_blank” kullanmalısınız.
Neden? Çünkü yeni bir site, yeni bir tasarım, yeni bir yazı tipi, yeni bir içerik demektir. Bağlantıya tıklayan bir kullanıcı için böyle “yeni” bir sitenin, yeni bir sayfada açılması kadar tabii bir şey olamaz. Kendi sayfalarınıza vereceğiniz bağlantılardaysa, aynı site içinde farklı pencerelerin açılıp durduğunu görmek kullanıcıyı sıkacaktır. Üstelik başka bir siteyi, aynı pencerede açacak şekilde link verirseniz, kullanıcı sitenizden kopup gidecektir ve bunun 2 mahzuru vardır:
- Velinimetiniz olan ziyaretçiyi kaçırmış olursunuz.
- Sitenizdeki bilgilere gerçekten ihtiyacı olan ziyaretçi, tekrar size dönmekte zorlanır.
Bu fikirler fazla mı “havada” kaldı, ispat mı istiyorsunuz? Fazla uzağa gitmeyin: İşletim sisteminizi düşünün. Her klasörü ayrı pencerelerde mi görüntülüyorsunuz? (Windows için Araçlar-Klasör Seçenekleri-Klasörlere gözat) Hayır, değil mi? Savunduğumuz fikrin doğruluğunu anlayabilmek için, klasörleri kendi penceresinde aç’ı seçin. Kısa sürede nasıl sıkıldığınızı fark edeceksiniz. Bu sebepledir ki, standart Windows ayarlarında klasörler aynı pencerede açılır. Yine bu sebeple, kullanıcıların ezici miktarda çoğunluğu bu özelliği kullanır.
Alt durumlara da kısaca göz atalım isterseniz: Site sahibi olarak, ziyaretçinizin hangi sayfaya ne için geldiğini, aşağı yukarı bilirsiniz. İşte bu “aşağı yukarı” bilginize göre, _blank kullanıp kullanmayacağınıza karar vereceksiniz. Ziyaretçi, sayfaya eklediğiniz bir link için (Mesela blogunuza eklediğiniz bir video linki) geliyorsa, _blank kullanmanız gereksizdir. Çünkü kullanıcı videoya ulaştığı anda pencerenizi kapatacaktır. Eğer sayfada verdiğiniz linkler yalnızca çeşni olsun, ziyaretçiler daha fazla bilgiye de ulaşsınlar amacıyla eklenmişse _blank‘i gönlünüzce kullanın, ziyaretçileri rahatsız etmeyeceksiniz.
“İyi ama” diyeceksiniz. “W3C _blank’e karşı çıkıyor!” Haklısınız. Karşınızda iki seçenek var: Birincisi, siteniz dışına verdiğiniz linklerde (yukarıdaki koşullar dahilinde) _blank kullanarak “Standartçıları” üzmek, ikincisiyse asla _blank kullanmayarak W3C’nin örnek sitelerinden biri olmak. Sayfalarınızın kullanışlı olmasını istiyorsanız, gerektiği yerde _blank kullanabilirsiniz.
“Kurallar, bozulmak içindir.” fikrini savunmayalım elbette ama, kullanıcının işini kolaylaştıracak bir özellikten de standartlar uğruna mahrum kalmayalım.