Neden %100 Nemde Daima Yağmur Yağmaz?

Neden %100 Nemde Daima Yağmur Yağmaz?

Özellikle boğucu havalarda meteorologlardan dışarıda “yüzde 100” nem olduğuna dair duyumlar alabilirsiniz. Bu dışarıda sağanak yağışlar olacağını gösteriyor gibi gelse de, bir damla bile yağmur yağmayabilir. Peki bu ani nem yükselişi ne anlama geliyor?

Nem oranı su buharına dönüşüp havaya karışan su ile ölçülmez. Nem, havanın belirli bir sıcaklıkta ne kadar su buharı taşıyabildiğini gösterir. Nem oranı yüzde 100’e ulaştığında bunun anlamı havanın daha fazla su buharı taşıyamayacağıdır. Çünkü atmosfer limit noktasına ulaşmıştır.

Nemli günlerde korkunç derecede kötü hissederiz çünkü hava su buharı doygunluğuna ulaştığından terimiz buharlaşamaz. Bu da içinde bulunduğumuz ortamı olduğundan daha da sıcakmış gibi hissettirir. Basınç ve sıcaklık gibi etkenler havanın su buharı tutma kapasitesini etkiler. Sıcaklık artışı havanın daha çok su buharı tutabileceği anlamına gelir. Sıcaklık ve basınç değerlerinde değişiklik olduğunda hava durumu raporlarında yağış olabileceği bildirilir.

Fakat düzenli yağışların gerçekleşmesi için nem oranı bulutların olduğu yerde yüzde 100 olmalıdır (bu sırada, yer seviyesindeki nem oranı, herhangi bir değerde olabilir).

Doğancan Ceylan

Nostalji sever,nostalji yaşar,mühendis adayı.

Sevebilirsin...