Ağaçlar Neye Göre Yayılıyor?

Ağaçlar Neye Göre Yayılıyor?

Havadan Amazon yağmur ormanlarına doğru aşağı bakarsanız, bölge neredeyse tekdüze yeşil renkte görünür. Ama bilim adamları, bu yeşilliğin yerleşiminde, kimyasal desenlerin etkili olduğunu, bitki türlerinin bunlara göre yerleştiğini belirlediler.

Araştırmacılar Amazon’un ilk yüksek çözünürlükteki kimyasal haritasını çıkarabilmek için Carnegie Hava Gözlemevi’nin görüntülerini kullandı. Ormanın farklı bölgelerindeki bitki örtülerinin, karbondioksit alımını etkileyen toprak yapısı ve yükseklik farklılıklarına göre kimyasal gruplara uygun olarak ayrılmış olduklarını buldular (Amazon, karadaki karbonun %17’sini depoluyor). Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmayı yapan bilim adamları, kimyasal özelliklere bakarak, su ve besinlerin ormandaki yayılım farklılıklarını belirlemeyi başardılar. Çalışma, bir orman ekosisteminde bugüne kadarki en kapsamlı kimyasal analiz olmasıyla da öne çıkıyor.

Aşağıdaki fotoğrafta, Amazon’da neler olduğu kimyanın merceğinden görünüyor:

Amazon'un kimyasal haritası

Fotoğraf: Greg Asner

Bu, normalde çekilen hava fotoğraflarından hatırladığımız Amazon ekosisteminin tekdüze görünümüne tezat oluşturuyor. Haritadaki kırmızı alanlar büyüme kimyasallarının yoğun olduğunu kapalılıkları (canopy) temsil ediyorken, sarı ve yeşil alanlarda daha az büyüme kimyasalı bulunuyor.

Amazon “Her şeyin rastgele serpiştirilmesiyle oluşan bir yığından ibaret değil” diyor Carnegie Enstitüsü Fen Bilimleri bölümünden araştırmacı yazar Greg Asner. “İlk bakışta tekdüze yeşillik olarak görünse bile, her yerleşimin bir kuralı var” diye ekliyor.

Kaynak: Eurekalert

Sevebilirsin...