Okaliptüs Ağaçlarının Altın Yaprakları

Okaliptüs Ağaçlarının Altın Yaprakları

Uzun zamandır, okaliptüs yapraklarının içinde altın partikülleri bulunabildiği biliniyordu. Ancak bilim adamları bu partiküllerin havadan uçarak mı geldiği, yoksa ağacın kök sistemi ile mi taşındığı konusunda ortak bir karara varamamışlardı.

Nature Communications dergisinde yayınlanan bir makale, uzun süredir devam eden bu tartışmaya son noktayı koydu.

Araştırmacılar, altın bulunduğu bilinen yerlerdeki okaliptüs ağaçları ile, 800 metre uzaklıktaki okaliptüs ağaçlarını kıyasladılar. Bununla da yetinmeyip, sera ortamında, altın partikülleri ekledikleri ve eklemedikleri saksılarda okaliptüs ağaçları yetiştirdiler.

Okaliptüs ağacı, suyu çok sever. Bu sebeple yerin 40 metre altına kadar kök salar. Araştırmanın sonuçları, altının kök sistemi ile yapraklara taşındığını ispatladı. Altınlı toprakta yetişen ağaçların yaprakları ortalama sekiz mikrometre genişliğe sahip mikroskobik altın partikülleri içermekteydi.

Altın, ağaçlara zararlı olduğu için, kökler tarafından alındıktan sonra uç kısımlara kadar ilerletiliyor, böylece ağaç ciddi hasar görmekten korunuyor.

Ne yazık ki cüzdanınıza okaliptüs yaprağı doldurmanızın bir anlamı yok. Çünkü araştırmaya göre yapraklarda bulunan altın miktarı, yaprak ağırlığının yalnızca 0.000005‘i kadar.

Ancak altının onsunun 1300 dolardan pahalı olduğunu düşünecek olursak, bu bulguların altın madencilerini heyecanlandırması gerektiği ortada. Okaliptüs ağaçları, bir bölgede altın kaynağı bulunup bulunmadığını tespit etmenin ucuz ve kolay bir yolu olabilir.

Yeni altın madeni keşfetme oranının son on yılda %45 gibi ciddi bir oranda gerilediği de bilinen bir gerçek.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...