Görmediğiniz 4 doğa olayı

Görmediğiniz 4 doğa olayı

Pek çok tabiat olayına şahitlik etmiş olabilirsiniz. Fakat bazıları var ki, muhtemelen daha önce hiç görmediniz. Venezuela’da yılda 1,176,000 kere çakan şimşeklerden, Danimarka’nın “Siyah Güneş”inden, Idaho’nun “Ateş gökkuşağı”ndan bahsediyoruz. “Onlar da ne?” diyorsanız, yazımızın devamına buyurun.

1. Venezuela’nın sürekli fırtınası

“Relámpago del Catatumbo” (Catatumbo şimşeği) dünyanın en enteresan tabiat olaylarından biri olarak kabul ediliyor. Maracaibo Gölü’ndeki Catatumbo nehrinin ağzında ortaya çıkan bu olayda; buluttan buluta atlayan şimşek, 5 kilometre yüksekliğinde bir voltaj kavisi oluşturuyor. Sürekli şimşek çakması olarak adlandırabileceğimiz durum, yılda 140-160 gün sürüyor ve bir gecede 10 saat, saatte de 280 kere gerçekleşiyor.

Catatumbo şimşeği, ozon tabakasının yenilenmesine yarayan en büyük tek jeneratör olarak görülüyor. Yılda 1,176,000 kere gerçekleşen elektrik boşalmasına şaşırmadıysanız, bu şimşeklerin 400 km uzaktan görülebildiklerini ve 400,000 amper geriliminde olduklarını duyunca şaşırabilirsiniz.

Bu şimşeklerin oluşmasının sebebi şu: And Dağlarından gelen rüzgarlar, fırtınaların oluşmasına sebep oluyorlar ve bu fırtınalar, bölgenin bataklıklarından yükselen metan gazı tarafından besleniyorlar.

Yerliler Catatumbo Şimşeği’ne Maracaibo Feneri de diyorlar. Bu isimlendirmenin sebebi ise, bu özelliğin yüzyıllardır denizciler tarafından yön bulmada kullanılıyor olması.

Bazı yerel çevreciler, bölgenin UNESCO tarafından korunmaya alınması gerektiğine inanıyorlar.

2. Brezilya’daki dünyanın en uzun dalgası

Yılda 2 kere, Şubat ve Mart ayları arasında Atlantik Okyanusu’nun suları, Amazon Nehri’ne akın ediyor ve bu akış, dünyanın en uzun dalgalarının oluşmasına sebep oluyor. Pororoca olarak bilinen bu olay, nehrin ağzında oluşan gelgitlerden kaynaklanıyor. Gelgitin sebep olduğu bu dalga, 12 ayak yüksekliğine ulaşıyor ve yarım saat sürebiliyor.

Pororoca kelimesi, yerel Tupi dilinde “büyük yıkıcı ses” anlamına geliyor. Dalga gelmeye başlamadan 30 dakika önce sesi duyulmaya başlanıyor ve önüne çıkan ağaçları yıkabiliyor.

Dalganın sörfçüler için harika bir ortam oluşturduğunu anlamak zor değil. Fakat Pororoca’da sörf yapmak çok tehlikeli, çünkü akıntıyla beraber yerlerinden sökülen ağaçlar da geliyorlar.

3. Danimarka’nın siyah güneşi

Danimarka’da ilkbahar aylarında, gün batımından yaklaşık yarım saat önce, 1 milyon Avrupa sığırcık kuşu (sturnus vulgaris) bir araya toplanarak resimdeki düzenleri oluşturuyorlar. Bu olaya Danimarka’da Siyah Güneş adı veriliyor ve Danimarka’nın batısındaki bataklık arazilerde Mart’tan Nisan ortasına kadar görülebiliyor. Sığırcık kuşları güneyden göç ediyorlar ve günlerini çayırlarda yiyecek toplayarak, gecelerini ise sazlıklarda uyuyarak geçiriyorlar. Dinlenmek önemli!

4. İdaho’nun ateş gökkuşağı

Ateş Gökkuşağı

Circumhorizontal (ufuk boyunca) görülen bu atmosferik olay, güneş tepedeyken gözleniyor. Işık yarı saydam yüksek irtifalı, altı köşeli düz kristallerden oluşan cirrus bulutlarından geçerken bir prizmadan geçiyormuş gibi kırılıyor ve bir renk dizisi halinde ayrılıyor. Kristaller uygun şekilde dizildiklerinde (ön tarafları yere dönük biçimde), gökkuşağını andıran harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Yukarıdaki fotoğraf 3 Haziran 2006’da Kuzey Idaho yakınlarında çekilmiş.

Bu yazı 7 Incredible Natural Phenomena you’ve never seen yazısından tercüme edilmiştir.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.