Yazıda renk uyumu
Renk uyumunun bulunması gereken en önemli yerlerden biri de yazıdır. Yazıda renkler özenle seçilmelidir. Bunun dışında, birbirlerine olan uyumu da dikkate alınmalıdır. İsterseniz, yazıda renk uyumunu yakalamak için yapılması gerekenlere kısaca bir göz atalım:
- Zemin beyaz olmalıdır. Işığı en çok yansıtan renktir ama buna karşılık en rahatlatıcı renklerden biridir. Beyaz, aynı zamanda, üzerinde bulunan çoğu rengin, rahatlıkla görülmesini sağlar.
- Yazıda siyah renk mutlaka bulunmalıdır. Çünkü siyah renk ışığı yansıtmaz ve böylece gözü yormaz. Göz en rahat, siyah renki görür. Bunun için içerik siyah olmalıdır. Siyah, aynı zamanda, hemen her renkle uyumludur.
- Başlıklar için daha dikkatli olunmalıdır. Bir ana başlık ve bir kaç alt başlık varsa, ana başlık parlak bir renkle yazılmalıdır ve büyüklükleri içerikten en az 3, en fazla 6 px büyük olmalıdır. Parlak renk, başlığın hatırda kalmasını kolaylaştırır ve okuyucunun, başlığa tekrar tekrar bakmasını ve yazıdan kopmasını önler.
Alt başlıklar ise, aynı renkte olmalıdır ve büyüklükleri içerikten en fazla 2 px büyük olmalıdır. Renk, ana başlığınkine göre koyu olmalıdır. Bu alt başlığın, ana başlığın önüne geçmesini önler. Ama, renk siyahtan ayırt edilmekte zorlanacak kadar koyu da olmamalıdır.
- İkinci maddede denilen “Göz en rahat, siyah renki görür.” cümlesiyle yola çıkıp her şey siyah olmamalıdır. Hatta sadece içerik siyah olmalıdır; başlıklar vs. ise renkli olmalıdır.
- Eğer yazı alıntı veya tercüme ise ve kaynak gösterilecekse ( ki tavsiye ederim ), o kısım da italic ve gri olmalıdır. Bu, kısmın yazıdan ayrı olduğunu da belirtir ve okuyucunun ilgisini yazı bitince çeker. Uyuyan birini uyandırmamak için, yatağın kenarına not bırakmak gibi bir şey.
Bu beş madde yazıda renk uyumu sağlanmasının özetidir. Eğer, yazı yazarken, bunlar uygulanırsa; hem sizde hem de okuyucularınızda göz ve baş ağrısı azalır, okuyucularınızın yazılarınıza olan ilgisi artar, okuyucu sayınız artar, sitenizin prestiji artar vs. Kolay gelsin.