Gençler nasıl kurmuş?

Gençler nasıl kurmuş?

1.Microsoft:

İki üniversite öğrencisi olan Bill Gates ve Paul Allen ortak bir karar alırlar: Micro-soft şirketini kurmak. 4 Nisan 1975’te, New Mexico’da kurdukları şirketin misyonu, ‘her ev ve her masada bir bilgisayar’ olmasıydı. Bill Gates, MITS(Micro Instrumentation and Telemetry Systems)‘a giderek, o sıralar yeni çıkan Altair 8800 bilgisayar sisteminde çalışan BASIC programlama dilini geliştirdiklerini söyledi. Bunun üzerine MITS bunun telif hakkını Bill Gates’ten satın aldı. Bu işin kârlı bir iş olduğunu düşünen Bill Gates, Hukuk Fakültesini bıraktı. 1 Kasım 1978’de şirket, ilk uluslararası bürosunu Japonya’da açtı. 3 yıl sonra da, yani 1981 yılında, Micro-soft ismi, Microsoft‘a dönüştü.

2.Google:

Stanford’da doktora yapan iki öğrenci, Larry Page ve Sergey Brin, müstakil bir evin garajında yeni bir fikir ürettiler: Websitelerini ilişkilerine göre arayan bir arama motoru yapmak. Bu, o zamanki mevcut teknolojiye göre çok büyük bir ilerleme olması ve sonuçların daha başarılı olması demekti. Yanlız, bu iki kafadarın, fikirlerini hayata geçirebilmeleri için maddi desteğe ihtiyaçları vardı. Görüşmeler yapıldı. İmzalar atıldı ve arama motoru, şirket olarak, ‘Google’ adıyla, 1998’de 25 milyon dolar yasal sermayeyle kuruldu.

3.Yahoo:

Stanford mezunu Jerry Yang ve David Filo, Ocak 1994’te “Jerry’s Guide to the World Wide Web”(Jerry’nin Dünya Çapında Ağ Rehberi) isimli bir website kurdular. Bu site diğer websitelerinin adres defteriydi. Nisan 1994’te “Jerry’s Guide to the World Wide Web” ismi “Yahoo!”ya çevrildi. Jerry ve David, bu ismi, dünyaki en genel ifade olduğu için koymuşlar. Sitenin adresi, bir zamanlar, ‘akebono.stanford.edu/yahoo’ imiş.

4.YouTube:

Önceleri PayPal’da çalışan 3 arkadaş, Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim, 15 Şubat 2005’de youtube.com domainini satın aldılar ve ilerleyen aylarda siteyi hazırladılar. İlk olarak Mayıs 2005’te bir önizleme yaptılar. Bundan 6 ay sonra, site resmi olarak faaliyete geçti.

5.facebook:

Facebook, 2004 yılında Micheal Ghorayeb tarafından kuruldu. Üyelik, önceleri Harvard Üniversite’si öğrencilerine özeldi. Aslında, üniversitede yeni olan öğrencilere, kapmüsteki diğer öğrencileri tanıması için verilen ‘face book’(yüz kitabı) ‘dan esinlenmiş. Sonra Boston’daki diğer okullara(Boston College, Boston University, MIT, Tufts), Rochester, Stanford, NYU, Northwestern, ve bütünü Ivy League okullarına yayıldı. Bir sonraki yıla kadar pek çok üniversite hızla ve ardı ardına eklendi. Neticede, üniversite(.edu, .ac.uk, vs.) email’i olan insanlar katılabildi. 11 Eylül 2006 tarihinden beri herhangi bir email adresiyle üye olunabiliyor.

Wikipedia logo Bu yazı hazırlanırken Wikipedia’dan yaralanılmıştır. 

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

4 Yanıt

  1. checka dedi ki:

    Önce bi garaj lazım tabi, garaj olsa bizde yaparız canım.

  2. yunusemre dedi ki:

    Garaj olmasıda yetmiyorki Stanford’da en azından bir hizmetli falan olmakta gerekiyor:)

  3. victory dedi ki:

    @yunusemre;

    🙂

  1. 20 Eylül 2007

    […] http://www.opereysin.com yazmış tıklayınız […]