Programlama bize neler öğretti?
Biz, programcılar; günlerimizi, gecelerimizi, aylarımızı, hatta belki de yıllarımızı kod yazmaya, hata düzeltmeye, açıklarımızı kapamaya, belki de en çok okumaya, algoritma çıkarmaya ayırdık. Bu işler elbette matematiksel zekamızı arttırdı, fakat sizce de programcılık insana bir kaç IQ’dan fazlasını kazandırmıyor mu? İsterseniz bu yazımızda, farkında olmadan neler kazandığımızı görelim.
1. Küçük hataların, büyük başarısızlıklara sebep olabileceğini öğrendik.
“Bir şeyi saklayabileceğiniz en iyi yer, en göz önünde bulunan yerdir” derler. Büyük başarısızlıklar, her zaman büyük hatalardan kaynaklanmazlar. Genellikle çok küçük bir dalgınlık veya umursamazlık, büyük başarısızlıklara yol açabilir. Bazen bir noktalı virgüldür unuttuğunuz, bazense bir $ işareti. Bir döngüyü kapamayı unutursunuz, yazdığınız o harika script çalışmaz olur. Saatlerce algoritmanızı inceler, bir hata bulamazsınız. Neden sonra o hatanızı gördüğünüzde, giden gitmiştir zaten.
Programlama, iş işten geçmeden minik hatalardan kurtulmayı öğretir.
2. Sağlam temel olmadan, sağlam bina inşa edilemeyeceğini öğrendik.
İyi bir algoritma kurmadıysanız, asla iyi bir kod yazamazsınız. Elbette hazırladığınız kod bir süre işinizi görecektir. Peki ya sonrası?
Programlama, temeli olmayan 3 katlı bina yapmak yerine, sağlam temeller üzerine kurulu tek katlı bina yapmayı öğretir.
3. Çalışmadan pratiklik kazanılamayacağını öğrendik.
Çoğumuz, programlamaya başladığımız ilk günlerde Yapay Zeka projelerine atıldık. Yetmedi portal scriptleri yazmaya çalıştık. Olmadı, bankalar için sistemler oluşturmaya çabaladık. Sonunda, kanımız durulduğunda; bu işlerin böyle yürümediğini, küçük işleri başarmadan büyük işleri yapamayacağımızı öğrendik. İşlere en kolay ve önemsenmeyen kısmından başlar, vites arttıra arttıra adından söz ettiren projelere imzanızı atarsınız.
Programlama, bir işe, en prestijli tarafından başlamanın imkansız olduğunu öğretir.
4. Başarısızlıklar karşısında yılmamayı öğrendik.
Hata yaptık, tekrar denedik; yanlış gittiğimizi anladık, herşeyi sil baştan tekrar ettik.
Programlama, her başarısızlığın bir şeylerin sonu olmadığını öğretir.
5. Ciddiye alınmayacak insanların, kendilerini tatmin için her yolu deneyebileceklerini öğrendik.
Kodlarımızı yazdık ve internete attık. Gözümüzü açıp kapayıncaya kadar, cracker aleminden veya biraz başarılı olmuşsak hacker aleminden (beyaz, kırmızı, sarı… Rengi fark etmez) bir yığın insan hatalarımızı bulmak için çabaladı. Bazen hatalarımızı buldular ve sitelerimizi veya kodlarımızı çökerttiler. “Benim başarısız olmamın bunlara bir yararı yok ki!” diye hayıflandık. Neden sonra işin doğrusunu anladık.
Programlama, karşımıza çıkan bazı insanların, sadece birilerine zarar vermek için gece gündüz uğraşabileceklerini öğretti.
Sizce de önemli şeyler öğrenmemiş miyiz?