Ah şu bilgisayar!
Çocukluğumu hatırlıyorum… Özellikle yazın, mahalle maçları olurdu, tek kale maç olurdu, aylık olurdu, alman kale olurdu, japon kale olurdu… Kısacası sokaklar neşeli ve hareketli çocuklarla doluydu. Bütün çocuklar, birbirleriyle arkadaştı.
8-10 sene öncesini hatırlıyorum… O zamanki çocuklar oynardı bu oyunları. Ben de evin balkonundan seyrederdim. Seyrettikçe de hem gülerdim, hem de duygulanırdım. “Bir zamanlar biz de böyleydik.” derdim, “Hey gidi çocukluk!”.
Şimdi yine yaz geldi. Yine balkona çıktım. Kimse yok. Okul yılı bitmedi. Evet, bitmedi ama asıl sebep o değil. Üstelik, yukarıda bahsettiğim “oyuncular” genelde okul öncesi çocuklardı. Bu boşluğun çok basit, ama bir o kadar da acıklı bir cevabı var: Bilgisayar…
Çocuklar, daha o “oyun çağı” yaşlarında, bilgisayar başından kalkmıyorlar. Belki bir yerde çocukluklarını bile yaşayamıyorlar. Kasvetli hikayeler, kabuslardan kopup gelen karakterler… “Hırsız-polis” oyununun yerini “insan-elf” kapışmaları alıyor karanlık internet kafe köşelerinde. Hasılı bir daha geri gelmeyecek çocukluk yıllarını ziyân ediyorlar.
Bu özelliği, onca artısının yanında bilgisayarı gözümde küçültüyor. İster istemez, şu sözler ağzımdan dökülüyor: “Ah şu bilgisayar…”
aslında doğru çocukların sosyal gelişimi için sokak oyunları birebir ama ana baba bu duruma iki sebeple göz yumuyor olabilirler. 1.si bilgisizlikten ki en büyük bir yüzde bu sınıfa girer. 2.si ise sokakta sağını solu yara bere etmesin efendi efendi otursun diye düşünebilirler.
ama ben yine de bilgisayarın daha faydalı olduğunu düşünüyorum:)
yoksa çocuklar ortadünyayı nasıl öğrenecekler değil mi?
Opereysin yine döktürmüşsün. Ve bencede iyi bir noktaya temas etmişsin. Haklısın çocukların çocukluğu geçiyor ileride çocukluğumda neler yaşadım ? diye kendilerine sorduklarında ya o zamanlar xp vardı daha sonra vista çıkmıştı hey gidi günler hey mi diyecekler ? Yoksa çocuklarına ya da torunlarına oyun manyağı oldukları için (bırak xp yi vistayı anlatmayı) Ben FIFA 2007 yi görmüş,oynamış adamım siz ne diyorsunuz ? diyecek.
Aslında sosyoloji açıdan bakıldığında şu anki toplum yapısında (sokaklar hırsız uğursuz dolu) çocukların evde bilgisayar başında oynaması çocuğun sağlığı açısından daha faydalı olur gibi…
Son olarak opereysin yazılarının aralarını açma. Sık sık yaz …
Çok hoşuma gitti bu kısmı 🙂
Sokaklara çıkmak artık tehlikeyle yüz yüze gelmekle eş anlamlı hale geldi. Ama bilgisayarla aşırı ilgilenmenin de sağlığa zarar verdiği ortada.
Bu oyunları sitenin yazarlarının çocukken beraber oynaması ayrı bir anlam katıyor olsa gerek. O zamanlar en fazla filim izlerdik bilgisayar bizde yoktu. Çok çekici ve ulaşılamaz bir nesneydi benim için bilgisayar…
Şimdilerde sabah 5 te uyanıp knight online na giren çocuklar sabahın 6sında kalkıp çizgi filimde izlemiyorlardır zaten. Ah ah kıymetini bilmiyorlar çocukluklarının…