Yorumumu nasıl yazmalıyım?

Web sitelerinin kimi ziyaretçilerine yazı ekleme imkanı sağlar, kimi içeriğini tamamen ziyaretçiye bağlı olarak kurar, kimisiyse ziyaretçilere kendini ifade etme imkanı sağlamaz.

Fakat genellikle web sitelerinde, özellikle bloglarda, yazılara yorum ekleyebilirsiniz. Üstelik çoğunda yorumunuzu yazabilmeniz için üyelik şartı bile aranmaz.

Opereysin.com da bu kategoriye giren web sitelerinden birisi. Yorum yapmak istediğinizde, isminiz ve mail adresiniz dışında bir bilgi istenmiyor. “Resimdeki harfleri boşluğa yazın” tarzı bir uygulama bile yok. Fakat attığınız yorum hemen yayına girmiyor, editörler tarafından kontrol edildikten sonra yayına alınıyor.

Bu imkanı kullanmak istiyorsunuz ama “İşe yarar bir yorum nasıl yazılır?” diye düşünüyorsunuz. İşte bu yazıyı yazmaktaki amacımız, Opereysin’da ve netteki pek çok sitede işinize yarayabilecek bir kaç ipucu vermek. Bu yazıdaki bilgileri kullanarak yorumlarınızın onaylanma ihtimalini arttırabilirsiniz.

1) Opereysin’da yayınlanacak yorumlar hakaret içeremez. Yorumlarda söylenecek argo sözleri, şiddeti ne olursa olsun kabul edemiyoruz. Yorumunuzda böyle bir sözcük geçiyorsa, yorum ya o bölüm çıkarılarak yayına alınacak, ya da tamamen silinecektir.

2) “Yorum alalım” bölümüne yazdığımız gibi “Türkçe’nin doğru kullanıldığı yorumları” seviyoruz. Bu şu demek oluyor: “Merhaba, bu yazıya da ekleyecek bir kaç sözüm var” cümlesi, “meraba bu yozıyada cvp vermek istiyom” cümlesine göre yayınlanma açısından çok daha avantajlı. Ne yazık ki her gün 2. cümleye benzer cümlelerle kurulmuş yorumların onlarcasını alıyoruz. Editörlerimiz bunların bazılarını düzenleyebilseler de; kalanlar ya yayına alınmıyor, yahut öylece ekleniyor. Bu ise kalitede düşüklüğe sebep olacağı için tasvip etmediğimiz bir durum.

Fazla heyecana da gerek yok. Editörlerimiz yorumlarda edebi araştırmalara girişiyor değiller. Özenerek yazın yeter 🙂 .

3) Yorumlar, elbette eklendiği yazıyla ilgili olmalı. Piramitlerle ilgili yazımıza “dönem ödevi için yardım edin!” yorumları yollamak, sizce de biraz garip kaçmıyor mu?

4) Yazarı kötülemek bir şey kazandırmaz. “Hiç beğenmedim” ile başlayan yorumlar, eğer mantıklı bir gerekçe gösterilmediyse yayınlanmayabiliyor.

5) Yorumlarda IP kaydı tutuyoruz. Bu sebeple aynı yazıya, hem de arka arkaya farklı isimlerle yorum atan uyanıkları görünce editörlerin yüzüne fena bir gülümseme yayılıyor; en kaliteli yorumu seçiyor, geriye kalanları acımasızca siliyorlar. “Yapmayın, etmeyin!” desek de dinletemiyoruz.

6) Attığınız yorum “onaylanmadan” yayına girmiyor. Bu şu demek oluyor: Yorumu yolladıktan sonra sayfayı yenilerseniz yorumunuzun yayınlanmamış olduğunu göreceksiniz. Heyecanlanmayın. Kısa süre içinde yayına alınacaktır. “Onaylanmadı” diye sinirlenip hoş olmayan yorumlar atmaya gerek yok yani.

7) Yorum alalım bölümünün altında yorumunuzun nasıl görüneceğini gösteren gerçek zamanlı bir aparat var. Kullanışlı bir şey. Yararlanabilirsiniz.

8 ) Düşüncenizi keyfinize göre yazın, fakat lütfen gereksiz polemiklere girmeyin. Düşüncenizden emin olabilirsiniz ama diğerleri sizin gibi düşünmüyor olabilir. İsteğimiz karşılıklı bilgi alış verişi ortamının korunması.

Zamanla bu maddelere eklemeler olabilir. Bu yazının linkini “Yorum Yapın” bölümüne de ekledik.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...

2 Yanıt

  1. A.Kadir KAYA dedi ki:

    Bu Yazıyı Çok Beğendim.
    Samimiyetle Yazıldığı İçin Olabilir 🙂
    Teşekkürler…

  2. TlhCkR dedi ki:

    Bunun gibi kaliteli bir blog’a üye olduğuma hiç pişman değilim. Sizi 7/24 saat izliyorum. Kim bilir belki bir gün yazar olarak bende karşınıza çıkabilirim, atama olayı var mıdır sayın editörler?