Kahvenizin Tek Düşmanı
Kahve çekirdeklerinize böcek musallat olduğunu gördünüz mü hiç? Göremezsiniz. Çünkü, içerdiği kafein sayesinde, kahve çekirdekleri bir çok böcek için ölümcüldür. Geri kalanlar içinse yenmeyecek kadar acı.
Tabi bir istisnası var: Kahve Tanesi Kurdu. Sadece bir kaç milimetre uzunluğunda minimini bir canlı. Dişileri kahve meyvesi tanelerini deliyor ve “kahve çekirdeği” diye bildiğimiz tohumlarının içine yumurtalarını bırakıyor. Yumurtalar açıldığında, larvalar bu çekirdeklerle besleniyorlar ve olan dünya kahve rekoltesine oluyor. Sadece Brezilya’ya verdikleri zarar, 300 milyon doları buluyor. Kahve üretimi yapan her yeri etkiliyorlar.
Peki bütün böcekler kahveden kaçarken, bir böcek nasıl oluyor da onunla yaşıyor, hatta adını bile ondan alıyor?
Javier Ceja-Navarro isimli araştırmacı, bu işe kafa yoruyor ve cevabı buluyor: Bakteriler.
Normalde kahve tüketen bir böceğin dışkısında kafein görülür. Ancak Kahve Tanesi Kurdu kahve ile beslenmesine rağmen böyle olmuyor. Barsaklarındaki bir şeyin buna sebep olduğunu düşünen araştırmacı, suçu “olağan şüpheliler” olan bakterilere atıyor. Bu fikrini ispat edebilmek için de böceklere antibiyotik veriyor. Sonuç: Önce böceklerin dışkılarında kafein görülüyor. Sonra çoğalma kabiliyetlerini de yitiriyorlar. Larvalar yetişkin çağa gelemeden ölüyorlar. Yani mikrop yoksa, kafeine dayanamıyorlar.
Bakterilerin etkisini bulmak kolay. Ancak hangi bakteri olduğunu tespit etmek zor. Yapılan çalışmalar, bu böceklerin barsaklarında bulunan bakteri türünün, ülkeden ülkeye değiştiğini gösteriyor. Bu bakteri türlerinden en az on tanesi yalnızca kafeinle beslenebiliyorlar ve özellikle biri –Pseudomonas fulva-, ndmA adı verilen bir kafein parçalama geni sebebiyle bu işte öne çıkıyor.
Elde edilen sonuçların, bu böceklerle mücadeleye ne ölçüde katkı sağlayacağı belli değil. Sonuçta bütün kahve tanelerine antibiyotik ilaçlar sıkmanın, bu böceklerden daha zararlı olacağı aşikar.
Ancak surda bir gedik açıldı bile. Kahve taneleriniz artık rahat bir nefes alıyor.