Kodlamanın nostaljisi: Commodore Basic

Kodlamanın nostaljisi: Commodore Basic

Commodore 64Commodore 64’leri hatırlar mısınız? Tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli olan C=64, 1982’den 1994’e kadar toplamda yaklaşık olarak 17 milyon adet satılmıştı. Bu yüksek sayıya ulaşabilmesinin temel sebeplerinden biri, hiç şüphesiz ki benzerlerinden daha üstün bir sisteme sahip oluşuydu. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarından öndeydi.

80’li yılların simgesi olarak kabul edilebilecek Commodore 64’ler geliştirme araçları, ofis uygulamaları ve oyunları dahil yaklaşık 10.000 tane ticari yazılım hazırlandı. Bugün hala, emülatörler sayesinde bu programlar sevenleri tarafından kullanılabiliyor.

Biraz gecikmeli gelmiş olsa da, C=64 Türkiye’de de kullanılmıştı. Türkiye’nin ilk bilgisayar tutkunları tarafından yurtdışından 1000$ civarında bir fiyata getiriliyordu. Halbuki aynı tarihlerde ABD’de 595$’dan satılıyordu, 1983’ün sonlarında 200$’a kadar gerilemişti.

COMMODORE BASIC 6502 size bir şey hatırlatıyor mu? Evet, Commodore BASIC, 6502 Microsoft BASIC’e dayalı bir programlama diliydi. Nostaljiye meraklı bir programcı, bu programlama dilini günümüz bilgisayarlarında kullanılabilir hale getirmiş. Bu “yaşlı” dil ne işimize yarar demeyin. Nostalji yapmak güzeldir!

Windows ve Mac için olan binary sürümleri indirilebiliyor. Linux için de kaynak kodu kullanıma sunulmuş.

Kullanımdan yıllar önce kalkmasına rağmen unutulmaz bir model olarak zihinlerde yerini alan Commodore 64’te program kodlamışlığınız var mıdır bilmiyoruz, ancak yurt dışında bu tecrübeyi yaşamış pek çok insan var. Bu insanlar için hoş bir çalışma olarak değerlendirilebilir.

Programı sonsuz döngüye sokmayın, yeter…

Yani şunlara benzer şeyler yapmayın: 🙂

“10 GOTO 10”

“DO WHILE 1 > 0: END DO”

“FOR I=1 TO 3: I=1: NEXT I”

“LOOP UNTIL 1 > 0: END LOOP”

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...

1 Yanıt

  1. lowman dedi ki:

    Eski nickim “kafa ayarı”ydı.