5 senenin hatırda bıraktıkları

Opereysin.com, 5. yaşını kutluyor. Dile kolay, 5 yıl. İnsan ömürleri için kısa bir süre olsa da, sürekli yayın yapan bir web sitesi için anlamlı bir süre.

Yaklaşık bir hafta boyunca, “Opereyşın 5 yaşında” ana temasıyla, sitemiz kurulduktan sonra dünya genelinde meydana gelen olaylardan bahseden kısa videolar yayınladık. Bunlar bir şeyi gösterdi: 5 yılda, aslında dünyada bile çok şey değişti.

Peki ya internet? Akıl almaz bir hızla gelişti. Bugün adını andığımız pek çok web sitesi, belki şaşırtıcı olacak ama, son 5 yılda yayına girdi. Opereyşın yayına başladığında Twitter yoktu mesela. Facebook‘un herkesin kullanımına açılmasına 1 sene kalmıştı. WordPress 1.5 sürümünü yeni yayınlamıştı sanırız, çünkü Opereysin.com ilk olarak bu sürüm üzerinde yayına başlamıştı.

Bu yazıyı hazırlarken, “Opereyşın Bülteni” sayfasında, “1820 gündür bizimlesiniz” yazıyordu. Dolu dolu geçen 5 yıl, zihinlerimizde pek çok hatıralar bıraktı.

Böyle bir yazı hazırlamanın en zor yanı da bu ya. 5 yılda yayınlanan 1200 küsür yazının her biri için birer hatıra anlatabilecek, bir kaç cümle söz söyleyebilecekken; bütün tecrübelerimizi bir yazıya sıkıştırmaya çalışmamız gerekiyor.

Ne kadar çabalarsak çabalayalım, eksik kaldığını düşündüğümüz bir şeyler mutlaka olacak. İsterseniz bu yazımızda, edindiğimiz tecrübelerden, blog okuyucusu veya yayıncısı olan siz değerli dostlarımıza faydalı olabilecek bazılarını yazmakla yetinelim.

Neden Opereyşın?

Opereysin.com için bir araya gelen yazarlarımız, aslında internetin Türkiye’ye geldiği günlerden beri, dial-up’ın can sıkıcı hızına ve modem’in cızırtılı sesine göğüs gererek web gündemini takip ediyor, çeşitli yerlerde de yazıyorlardı.

Ancak, internet dünyasında, çok büyük eksiklikler olduğunu düşünüyorduk. Evet, binlerce Türkçe web sitesi vardı. Ama hem okuyucusunu eğlendirebilecek, hem de seviyesinden taviz vermeyecek kaliteli sitelerin sayısı çok sınırlıydı.

Kaliteli içerik sunan, her yaş grubundan ve toplumun her köşesinden insanı mutlu edebilecek bir web sitesi hazırlamanın mümkün olduğunu düşündük ve bu amaçla bir araya gelerek yayına başladık.

İlk yazımızda da söylediğimiz gibi, yayına başlamamızda WordPress’in kolayca kurulabiliyor olmasının da payı vardı.

WordPress 1.5‘i hosting hesabımıza kurduktan sonra standart Kubrick temasıyla yayına başladık. Tepe logosu hariç hiç bir değişiklik yapmamıştık.

Birkaç “yazar” ve birkaç yazıdan ibaret basit bir blog… İlk yazımızdaki “Yaslanın arkanıza ve seyretmeye başlayın. Çok şey göreceksiniz!..” cümlesi, eminiz o günün şartlarında okuyanlara çok komik gelmişti.

Ancak, çok şükür yüzümüz kara çıkmadı. Geride bıraktığımız 5 yılda, yayınladığımız yazı sayısını gösteren numaratörümüz 1230 yazımız olduğunu söylüyordu.

Gizli Kahramanlar

Opereysin.com yayına başladığında, gelir kazandıran bir proje olmasından çok, işe yarar bir yayın organı olmasını arzuladık. Öyle de oldu: Opereysin.com, yayında olduğu ilk 5 yılda hiç bir gelir elde etmedi; ancak ümit ediyoruz ki, çoğu okuyucumuza güzel bilgiler kazandırdı.

Gelir amacı taşımamak, bize çok ciddi bir avantaj sağladı: Daha çok hit kazanabilmek ve böylece daha çok gelir elde edebilmek için, popüler ama kalitesiz içeriğe yönelmemiz gerekmedi. Bazen, arama motorlarından neredeyse hiç ziyaretçi döndürmeyeceğini bildiğimiz kaliteli yazıları, Opereysin.com’un sürekli takipçisi olan dostlarımızın faydalanması için yayına aldık.

Bu yazıları 10-15 kişi okudu ve gerçekten de arama motorlarından ciddi geri dönüşler alamadılar belki, ama okuyucularının damağında hoş birer tat bıraktılar.

Bu tadın, bir web sitesine kimliğini kazandıran temel öğe olduğunu düşündük. Sahi, kaliteden ödün verip, aklımıza gelen her şeyi yazsaydık, sizin de bir çırpıda sayabileceğiniz, çok okunan yüzlerce web sitesinden ne farkımız kalırdı?

Evet, her yazımız, çok yüksek kalitede olamadı. Evet, zaman zaman yayınımızda birkaç günlük aksamalar da oldu. Bunlar, 5 yıl içinde profesyonel yaşantılarımızdaki değişikliklerin sonucuydu. Hayat gailesi içinde, yoğun dönemlerimizde, mecburen yayın akışı ikinci planda kaldı.

Ancak çok bunaldığımız günlerde, kendimizi zorlayarak yazmamıza sebep olan, gecenin orta yerinde, uykulu gözlerle, yakaladığımız enteresan bir bilgiden yola çıkarak yabancı web sayfalarından uzun tercümeler yapmamıza motive eden birileri vardı:

Onlar, sizlerdiniz.

E-dergi çıkarmamızı tavsiye eden, birkaç gün yazı yayınlanmadığında “Hayırdır?” diye soran, paylaşım sitelerinde yazılarımızı sürekli paylaşan, onlarca defa düzenlenen “En başarılı bloglar” listelerinde her seferinde yer almamıza sebep olan, yorum yazan, yorum beğenen, yazı oylayan, RSS abonemiz olan veya sadece takip edip sessizliğini koruyan sizler.

Sizler, bu 5 yılın gizli kahramanlarıydınız.

Hepinize teşekkürler.

Opereysin.com’da beraber tecrübe kazandığımız bütün okurlarımıza, en içten duygularımızla…

5. yılımız kutlu olsun efendim.

Opereysin.com
Yazar & Çizer Takımı

Not: Gelecek saatlerde, dikkatli okuyucularımıza minik bir sürprizimiz olacak. Lütfen kaçırmayın.

İbrahim

Hekim. Yazar, beğenirse çevirir, kod yazarak eğlenir. 2002'den beri internette yazıyor.

Sevebilirsin...