İş Kuracaklara Tavsiyeler

İş Kuracaklara Tavsiyeler

Şu anda iş arıyor olabilirsiniz. Yada kendi işinizi yapmaya karar vermiş olabilirsiniz. Halen bir işte çalışıyor ya da sadece işinizden memnun olmayabilirsiniz. Ne yapıyor olursanız olun birazdan okuyacaklarınız gerçekten işinize yarayacaktır. Belki de burada okuduklarınızdan sonra yapmak istediğiniz işten vazgeçip başka bir şey yapacaksınız. Ne yapacak olursanız olun, en başta bilmeniz gereken şey; kendi işinizi kurmanın tek bir kuralı, on kuralı ya da on beş adımının olmadığıdır.

Çevrenizde sahibi olduğu işlerde başarılı olmuş kişilerin anlattıklarını şimdilik kulak arkası etmenizi istiyorum. Bunun sebebi kendi işinin sahibi kişilerin anlattığı ilginç hikayelerin bir çoğunun aslında sadece kendi durumları için geçerli olması. Başka bir değişle onların yaşadıkları değişik  trajik yada güzel tecrübeleri yaşamış olmaları bunları sizin de yaşayacağınız anlamına gelmez. İş kurmak yolculuk gibidir ve her zaman sürprizleri olabilir.

Bir Klişe Olarak “Sevdiğiniz işi yapın”

Eminim memuriyet isteyen ve hayatında kendi işini kurma fikri olmayan kimselerin bile yüzlerce kez duydukları bir kural sevdiği işi yapmak.

Bunun bir sebebi kendi işini kuracak olanların muhtemel duyacakları ya da yaşayacakları motivasyon azaltıcı durumlara karşın vazgeçmemelerinin gerekmesidir.

Bir diğer sebebi de sabah erken kalktıklarında işe koyulmaları için gerekli isteği kimse söylemeden içlerinde bulmaları ve harekete geçmeleridir. Kendi işiniz olduğunda bir patronunuz olmaz. Bu da işinizi iyi yapmadığınız takdirde sizi sıkıştıracak birisinin de olmaması anlamına geliyor. Bu durumda iş başa düşer.

Bu şartları insanlar sevmedikleri işlerde sağlayamazlar.

Sosyal Ağınızı Geniş Tutun (Tanıdık, Eş, Dost)

İşte harika olabilirsiniz ama unutmayın ne iş olursa olsun, bildiğimiz anlamda işi insanlarla yaparsınız. Bir iş kuruyorsanız tanıdıklara (ya da size güvenen birilerine) ihtiyaç duyacaksınız demektir. Etrafınızda sizi potansiyel müşterilerinize ulaştıracak bir çevreniz varsa kıymetini bilin.

İçme Suyu bile satacak olsanız, bunu alacak insanlara ihtiyacınız var. Tanıdıklarınıza, elinizdeki mal ve hizmeti satacağınız insanlara nasıl ulaşabileceğiniz konusunda danışmaktan çekinmeyin. Sizin başarınıza sevinecek insanlar vardır ve size yardımcı olmaktan çekinmeyeceklerdir.

Merdiveni Çıkarken..

İş kurma motivasyonunuz iyi kazanmaksa size kötü bir haberim var. Yeni kurulan işlerin yarısından fazlası ilk seneyi çıkaramıyor. Tabi ki işinizi kurup başarılı olmanızı isterim ama gerçek bu. Eğer kuruluştan sonraki ilk senenin arkasından kendinizi lüks bir arabada hayal ediyorsanız, muhtemelen yanlış yoldasınız demektir. Çünkü böyle bir dünya malesef yok. Diyelim ki gerçekten çok iyi kazanıyorsunuz. Böyle bir durumda bile ilk seneler kazandığınızla işinize yatırım yapmanız, ileride de aynı işi yapabilmeniz için çok iyi olacaktır.

Tek Olmak İyi Değil

Düşük maliyetli bir iş yapıyor olsanız bile tek olmanız halinde yetişemeyeceğiniz işler için birilerini çalıştırmanız gerekecektir.

Tek kişi çalışmak, daha kuruluş aşamasında sizi zorlayacak bir hareket olacağı için pek tavsiye edilen bir şey değil. Tabi ki bunun yanında çok fazla kişi olmak da başka bir sıkıntıya sebep olur: Organizasyon problemi.

İş bölümünüz netse, bir ekibinizin olması tek olmaktan her zaman daha iyidir. Beraber çalışanların vizyonlarını paylaşmaları ve muhtemel itirazlarını profesyonel çerçevede yapabiliyor olmaları gerekir.

Gemisini kurtaran kaptan dönemindeyiz. Geminiz yoksa bir sandalınız olsun. Sandalınız da yoksa bari bir tencere yüzdürün.

Unutmayın: Yatan aslandan gezen tilki yeğdir.

Photo Credit: Phillip Collier

Sevebilirsin...