Site Bilgi: Hangi site, ne kadar başarılı?

Site Bilgi: Hangi site, ne kadar başarılı?

İnternetin ilk yıllarında, kaliteli Türk siteleri bulmak neredeyse imkansızdı. Hatırlarsınız, internet alemi blogların temelini atmakla meşgulken, biz “Home Page”lerimize animasyonlu gifler yerleştirerek mutlu oluyorduk. Elbette geriden gelmemizin sebebini internetin o yıllarda oldukça pahalı ve yavaş olmasına da bağlayabiliriz.

Fakat pek de kendimizi savunamayacağımız bir nokta var: Kaliteli projelerle uğraşmıyorduk! Ufku olan, web teknolojilerine hakim olmaya çalışan çok az web geliştiricimiz vardı. Onlar da, yabancı dil konuşuyorlarmış gibi karşılanıyorlardı. Neticede bu web geliştiricilerimizin çoğu, internet dünyasına küstü.

İnternet ucuzladıkça ve ülkemiz internete -bir anlamda- doyunca, web teknolojilerine ilgi tekrar artmaya başladı. Bir kaç yıldır bu artış sürüyor ve artık dünya çapında rakipleriyle boy ölçüşebilecek projeler geliştirebiliyoruz.

Üstelik bu projeleri geliştirenler, öyle yaşını başını almış, bu işten ekmek kazanan gruplar değiller. Genellikle bu projeleri hobi olarak yapıyorlar.

Hem de çapraz tarayıcı uyumlu, AJAX gibi yeni nesil web uygulamalarından yararlanan projeler…

Kesmezse, bir API hazırlıyor, diğer geliştiricilere kendi sitelerinden faydalanma imkanı sağlıyorlar.

İnterneti surf ve chat amaçlı görenlere bu projelerin örnek olmasını dileyerek, asıl konumuza, SiteBilgi’ye dönelim isterseniz.

Erhan Burhan’ın (eburhan) projelerinden biri olan SiteBilgi.net, bir web sayfasıyla ilgili pek çok istatistiğe aynı sayfadan ulaşabilmemizi sağlıyor.

Aynı sayfada; bir sitenin Google Pagerank değerini, Alexa sırasını, Google ve Yahoo! backlinklerini, Tusul sonuçlarını, Blograzzi ve Technorati sıralarını ve Del.icio.us linklerini görüntüleyebiliyorsunuz. Bu değerlerin çoğu, ilgili sitelerin API’leriden elde ediliyor. Bu sebeple listeleme, oldukça kısa sürüyor.

Yine sorgulamanın AJAX ile yapılıyor olması, sayfadaki bütün sorguların aynı anda yapılmasına imkan veriyor.

Bir siteye ait direkt arama linkini bulmak isterseniz, tek yapmanız gereken “http://www.sitebilgi.net/?url=siteadresibağlantısında, siteadresi yazan bölüme, istediğiniz web sitesinin adresini yazmak.

Opereysin.com için: http://www.sitebilgi.net/?url=http://www.opereysin.com

Bu adresleme yönteminden yararlanılarak hazırlanan bir tarayıcı düğmesini araç çubuğunuza ekleyerek, bulunduğunuz bir web sayfasına ait bilgileri tek tıkla öğrenme şansını elde edebilirsiniz.

Sitenin kullanımı ücretsiz, fakat bir IP adresi üzerinden günde 50’den fazla sorgu yapılmasına izin verilmiyor. Sitenin listelemede kullandığı Blograzzi API’sinin günde 500 sorgu limiti olduğunu düşünürsek, böyle bir limitin gayet yeterli olduğunu söyleyebiliriz.

Site ziyaretçilerinin % 49,6’sının Firefox kullandığını belirtiyor Erhan Bey. Bu oranın yüksek olmasını, Site Bilgi’nin daha çok web teknolojilerine hakim bir kullanıcı grubu tarafından ziyaret edilmesine bağlayabiliriz.

Site 1 Ağustos‘tan beri yaklaşık 13.500 ziyaretçi tarafından, 23.000’den fazla ziyaret edilmiş. Bu süre zarfında günlük ortalama sorgu sayısı 353 olmuş. Bu değerler, projenin web’te bir eksikliği doldurduğunun ve büyüyebileceğinin işareti olarak değerlendirilebilir.

Yaptığımız görüşmede, Erhan Bey projeye yakın zamanda eklenmesini planladığı yenilikleri şöyle sıraladı:

  1. Daha hızlı bir sunucu üzerinden yayın yapmak
  2. Aynı anda 2 sitenin popülerlik bilgilerini karşılaştırabilmek
  3. Web sitelerine eklenebilen bir Widget özelliği sunmak
  4. Sonuçlar arasında Türkiye Alexa sırasını gösterebilmek
  5. iGoogle kullanıcıları için bir gadget hazırlamak
  6. Fake (sahte) PageRank uyarısı koymak
  7. Sorgulanan adresin WhoIs bilgilerini göstermek

1. madde, gerçekten, her web projesinde olduğu gibi, sitenin değerini arttıracaktır. Zaten halihazırda bilgiler makul bir sürede yükleniyorlar.

2. madde bir nevi Alexa karşılaştırması gibi, ziyaretçiye ve site sahiplerine, aynı alandaki diğer bir siteyle karşılaştırma imkanı sunacağından hoş olabilir. Bu madde uygulamaya geçerken, karşılaştırmanın hoş pasta ve çubuk grafikleriyle de desteklenebileceğini sanıyorum.

Sonuç

SiteBilgi, farklı siteleri ziyaret ederek yaklaşık 5 dakika sürecek işi, yarım dakika içerisinde sonuçlandırabiliyor. Kaliteli ve web 2.0 tasarım trendini (web 2.0’ı demiyorum) andıran logosu ve tasarımıyla, başarılı bir yeni nesil web projesi olarak değerlendirilmeyi fazlasıyla hak ediyor.

Site Bilgi’nin yeni yayına giren kardeş projesi gopof.com ise, Google’da yapılan bir sorguda, sitenizin kaçıncı sırada yer alacağını öğrenmenize yarıyor.

İki site de, 5 yıldız kategorimize girmeyi hak ediyorlar.

Ne dersiniz, sizce de kaliteli web projeleri geliştirmeye başlamadık mı?

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

Sevebilirsin...