Nasıl daha çok yorum alınır?

“Başka bloglara yorum yazmayı sevdiğim için, bu yazı -doğal olarak- çok meşhur. Yorum yazmak ilgi çekmeye sebep olur. Bağlantı sağlar. Çoğu kimse, kendi bloglarına nasıl daha fazla yorum alabileceklerini bilmek ister.” diyor Chris Garret ve ekliyor.

Günün ipucu: Nasıl daha çok yorum alınır?

-Pluginler- Bir “subscribe to comments” (yoruma abonelik) plugini yükleyin. Mesela şu (WordPress için) örnek olarak verilebilir. Bu, yorum yazanlara, bir cevap geldiğinde haber verir ve onların tartışmaya devam etmesini sağlar.

-İkilem- Yazınıza mümkün olan her şeyi koymayın. Harika yazmaya çalışın ama başkalarının konuşmayı ele alması için onların konuşmasını sağlayacak boşluklar bırakın.

-Başlık- Geçmişte hangi konuların veya tartışmaların işlendiğine bakın, ziyaretçilerinizin neler hakkında konuşmaktan hoşlandıklarını tespit edin.

-Karşılama- Dostça ve ulaşılabilir olun. Yorumlara sıcak bakıldığını belirtin. Hazır tasarımınızdaki “no comments” (Yorum yok) yazısını değiştirip yerine daha ilgi çekici bir şey yazın.

-Davet- En önemlisi; teklif! Bazen insanlar izninizi bekler, eğer siz teklif etmezseniz, onları kaçırırsınız.

Topu döndürdükten sonra iş kolaylaşmaya başlar, insanlar takılmak ve en baba yorumları atmak için blogunuzun birebir olduğunu düşünecek.

Ya siz blogunuza daha çok yorum almak için ne yapıyorsunuz? Yorumlarınızla söyleyin 🙂

Chris Garret’in “10 Minute Blog Tips: Get More Comments” isimli yazısından tercümedir.

İsmail Sarbay

Hekim. Opereyşın'ın kurucu ortağı ve isim babası. Görseli yazıya tercih etmesiyle tanınır. Hobilerine titizlikle sarılır.

2 Yanıt

  1. Yusuf dedi ki:

    Sitenizdeki yazıları günü gününe okuyorum. Okuduktan sonra beğendiklerimi kopyala/yapıştır yöntemiyle siteme aktarıyorum. Fakat kaynak belirtiyorum. Bu arada bu yazıyı yazmamın tek nedeni Nasıl daha çok yorum alınır? başlıklı bir yazı yazarak başarıya ulaştığınızı göstermem içindir.

  2. opereysin dedi ki:

    Merhaba Yusuf,

    Teşekkürler öncelikle 🙂

    Kaynak belirtmen elbette iyi olur. Kaynak belirtirken bağlantı halinde link verirsen, mesela opereysin yerine http://www.opereysin.com yazarsan backlink yönünden daha yararlı olacaktır. Üstelik backlink olarak ilgili yazının da altına eklenecektir.

    Kolay gelsin