İlk Gerçek Kayan Yıldız Bulundu

NASA’daki uzmanlar, ilk kez kayan bir yıldızın gerçek bir yıldız olduğunu tespit etti. Bu yıldızın adı Mira (Latince, “harikulade”). Uzun ve parıldayan kuyruğuyla beyaz bir halkaya benzeyen bu yıldız, bildiğimiz kayan yıldızlar gibi görünüyor. NASA’ya göre, bu gerçek yıldız galaksimiz boyunca kaydığı sürece yeni yıldızlara ve gezegenlere dönüşecek materyaller bırakıyor.

NASA’nın teleskopları Mira’nın eşi benzeri olmayan kuyruğunu ultraviyole ışıkları kullanarak  buldular. Bu kuyruk sahte bir kayan yıldızın saman alevi gibi yanıp sönen ışığına benzemiyor- 13 ışık yılı uzunluğunda ve Mira Samanyolu’nda saatte 291,000 mil hareket ederken hidrojen gazı ve toz bulutlarının arkasından onu takip ediyor. NASA, “Astronotlar resmi ilk gördüklerinde şoka girdiler. Çünkü Mira 400 yılı aşkın süredir araştırılıyordu fakat böyle bir şey daha önce belgelenmemişti.” diyor.

NASA’ya göre, yıldız 30,000 yılı aşkın süredir devam eden yolculuğunda, Dünya büyüklüğünde en az  3000, Jüpiter büyüklüğünde ise 9 gezegen oluşması için yeterli materyal bırakmış olabilir. Geride bıraktıkları hakkında endişelenmemize gerek yok, çünkü Mira Dünya’dan 350 ışık yılı uzaklıkta. Cetus veya diğer adıyla balina takımyıldızında yer alıyor.

Peki Mira bizim bildiğimiz kayan yıldızlarla aynı değilse, o yıldızlar neler?

Onlar sadece meteorlar: Atmosfere çarpacak kadar bahtsız olan büyük uzay taşları. Bu olay gerçekleştiğinde ise, inanılmaz bir hızla yere doğru inerler ve etraflarındaki hava binlerce mil öteden görülebilir bir ışık çizgisiyle parıldamaya başlar. Yani gerçek yıldızlar binlerce ışık yılı uzaktayken, sözde “kayan yıldızlar” burada bizim atmosferimizdeler.

Yaşlı Bir Yıldız

Mira sadece bir yıldız değil, aynı zamanda kırmızı bir dev. Yıldızlar kırmızı devlere dönüştüklerinde, bu onların yaşamlarının sonlarına yaklaştığını gösterir. Güneş de yaklaşık beş milyar yıl içinde kırmızı bir dev olacak. Fakat yıldızın yaşam süresinde, “yaşamlarının sonu “11 milyar yıllık var oluşun sonu demek, bu da yaşamak için çok uzun bir süre. NASA Mira’dan çok da uzakta olmayan, Mira B olarak bilinen, farklı bir obje tespit etti. Objenin beyaz ışıklı cüce yıldız olduğuna inanıyorlar. Kırmızı dev çekirdeğine kadar yanıp kül olduğunda beyaz ışıklı cüce yıldıza dönüşür. Beyaz ışıklı cüce yıldız son derece yoğundur. National Geographic’e göre,”maddelerinden bir çay kaşığı kadarı, Dünya’da 5.5 ton ağırlığında gelen bir fille eşdeğerdir”. NASA’ya göre, Mira ve Mira B birbirlerinin yörüngelerine her 500 yılda bir giriyorlar.

Kaynak: Curiosity

Sevebilirsin...